Μια αρκετά σκοτεινή εικόνα των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις μπορεί ήδη να παίρνουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 8 τρισ. δολαρίων, αλλά χρειάζονται περισσότερα.
Η κρίση, είπε θα πλήξει της αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες πιο σκληρά από τις υπόλοιπες και για να σταθούν στα πόδια τους θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε βοήθεια.
«Μόλις πριν τρεις μήνες, περιμέναμε θετικά κατά κεφαλήν ανάπτυξη σε πάνω από 160 χώρες-μέλη μας για το 2020», είπε σήμερα η Γκεοργκίεβα. «Σήμερα έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Τώρα προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα καταγράψουν αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος».
Εάν η πανδημία εξαλειφθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το ΔΝΤ προβλέπει μερική ανάκαμψη για το 2021, είπε η επικεφαλής του Ταμείου, προειδοποιώντας όμως ότι η κατάσταση μπορεί και να χειροτερεύσει.
«Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι υπάρχει τρομακτική αβεβαιότητα για τις προβλέψεις, μπορεί να υπάρξει επιδείνωση ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και τη διάρκεια της πανδημίας». Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις λεπτομερείς προβλέψεις του για τις 189 χώρες-μέλη του την ερχόμενη Τρίτη.
Και οι πλούσιοι, κυρίως όμως οι φτωχοί
Η πανδημία πλήττει τους πάντες, είπε η Γκεοργκίεβα, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς εκεί είναι πιο αδύναμα τα συστήματα υγείας. Επίσης δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί με ευλάβεια η κοινωνική απόσταση, καθώς οι πόλεις και οι φτωχογειτονιές είναι πυκνοκατοικημένες. Οι επενδυτές- είπε- ήδη έχουν αποσύρει περίπου 100 δισ. δολάρια από αυτές τις οικονομίες, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό από αυτό που «έφυγε» την ίδια περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτές οι χώρες «χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», είπε η Γκεοργκίεβα καθώς οι κυβερνήσεις τους μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μέρος των δαπανών για την υγεία, ενώ ήδη οι περισσότερες έχουν πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος.
Το ΔΝΤ έχει δημιουργηθεί για να βοηθάει σε κρίσεις σαν κι αυτή, είπε η επικεφαλής του, και είναι έτοιμο να διαθέσει 1 τρισ. δολάρια, ενώ αναζητά τρόπους να διαθέσει πρόσθετη ρευστότητα, όπως με την ίδρυση μεσοπρόθεσμης πιστωτικής γραμμής που θα επιτρέπει τον δανεισμό σε χώρες με μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.