Τι γίνεται με το κόστος ζωής στη Γαλλία, πώς τα βγάζει πέρα ο κόσμος και τι συμβαίνει με την καθημερινότητα, τα έξοδα, τους λογαριασμούς και την ακρίβεια, ενώ ο βασικός μισθός στη χώρα φθάνει τα 1.383 ευρώ;
Η δημοσιογράφος- ανταποκρίτρια στο Παρίσι, ελληνικών ΜΜΕ, Μαρία Δεναξά, μίλησε στην «Π» για την δύσκολη στις μέρες μας, ζωή των Γάλλων, το βιοτικό επίπεδο που κατρακυλάει, την υγειονομική περίθαλψη που γίνεται όλο και χειρότερη, το γεγονός ότι πάνω από 1 στους 2 πολίτες κάνουν περικοπές στις δαπάνες για τρόφιμα, αλλά και στο ότι 1 στους 3 Γάλλους μένει με λιγότερα από 100 ευρώ στην τσέπη στις 10 του μήνα..
Η συζήτηση με τη Μ. Δεναξά ακολουθεί:
Ερώτηση: Οι Γάλλοι τι μισθούς έχουν και πώς τα βγάζουν πέρα με τα υψηλά ενοίκια και την ακρίβεια;
Απ: Ο βασικός μισθός στη Γαλλία είναι στα 1.383,08 ευρώ καθαρά, ένας μέσος μισθός είναι στα 1.500-2.000 κι ένας καλός μισθός είναι γύρω στα 4.000-5.000 ευρώ.
Η ακρίβεια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ο κύριος πονοκέφαλος των Γάλλων και η μεγαλύτερη ανησυχία τους. Οσο περνάει ο καιρός ο πληθωρισμός που καλπάζει και στη Γαλλία -έχουμε φθάσει σε επίπεδα πληθωρισμού δεκαετίας του ΄80- «ροκανίζει» αν θα μπορούσα να το πω, την αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Παράλληλα τους γονατίζουν η υψηλή και αδικαιολόγητη σε ορισμένες περιπτώσεις φορολογία που έχει ξεφύγει και τα βασικά έξοδα του μήνα, πέρα από το σούπερ μάρκετ.
Για παράδειγμα όταν κάποιος κερδίζει 1.383 ευρώ καθαρά το μήνα και πρέπει να πληρώσει ενοίκιο για το πιο μικρό διαμέρισμα από 400 με 500 ευρώ στην επαρχία και από 600 εως 800 ευρώ στις μεγαλουπόλεις όπως είναι το Παρίσι, στη συνέχεια να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κτλ στο τέλος δεν μένει τίποτα.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του ινστιτούτου Ifop, που δημοσιεύτηκε πριν λίγα 24ωρα, σύμφωνα με την οποία τo 31% των Γάλλων μένει με λιγότερα από 100 ευρώ στις 10 του μήνα για να ζήσουν μετά την αφαίρεση των εξόδων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ως αποτέλεσμα ένας στους δυο καταναλωτές (58%) έχουν περικόψει τις δαπάνες για τρόφιμα για οικονομικούς λόγους κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Aκόμα χειρότερα το 51% των ερωτηθέντων παραλείπει ακόμα και γεύματα σε τακτική ή περιστασιακή βάση, μια αύξηση 7 μονάδων από τον Ιούνιο του 2022.
Ερώτηση: Στην Ελλάδα -αυτό δείχνουν οι έρευνες- η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψωνίζει τα απαραίτητα απο το σούπερ-μάρκετ. Η εικόνα εκεί είναι η ίδια ή διαφορετική;
Απ: Και στη Γαλλία πλεόν η εικόνα για τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα είναι ίδια. Πριν με 100 ευρώ γέμιζες ένα καλάθι, τώρα ούτε τα βασικά. Στο μεταξύ έχεις την αίσθηση πως οι κυβερνώντες κοροϊδεύουν με τις διάφορες επινοήσεις – πυροτεχνήματα όπως είναι τα καλάθια του νοικοκυριού ή τα διάφορα επιδόματα που από τη μια στα δίνουν και την άλλη στα παίρνουν. Τώρα υπόσχονται πως οι τιμές θα πέσουν μέχρι το φθινόπωρο κι αυτό ακούγεται για πολλούς Γάλλους σαν ανέκδοτο. Ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει.
Και προς Θεού, η γαλλική κυβέρνηση έχει δείξει πως πάνω απ όλα δεν θέλει να δυσαρεστήσει βιομηχάνους κι όσους παράγουν πλούτο εις βάρος των πιο αδύναμων. Με λίγα λόγια, η κατάσταση δυστυχώς και στη Γαλλία είναι ίδια όπως και στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί εδώ οι μισθοί να είναι υψηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά οι τρόποι για την οικονομική αφαίμαξη είναι ακριβώς οι ίδιοι, όπως και η κοροϊδία.
Ερώτηση: Οι Γάλλοι είναι ικανοποιημένοι από τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη;
Απ: Από ποια; Κάποτε υπήρχε δημόσια υγειονομική περίθαλψη, τώρα αν δεν έχεις χρήματα να πληρώσεις ή να ταξιδέψεις στο εξωτερικό στη χειρότερη πεθαίνεις. Από το 2016 έχουν καταργηθεί 20.000 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά την υπόσχεση της γαλλικής κυβέρνησης να σταματήσει τη συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταργήθηκαν άλλα 4.300 κρεβάτια και χρέωναν όλους τους θανάτους αποκλειστικά και μόνο στον κοροναϊό.
Για να πάρετε ένα παράδειγμα της πολύ άσχημης κατάστασης: την Πέμπτη η γαλλική τηλεόραση έδειξε έρευνα της γνωστής εκπομπής Complement d enquete, όπου ένας από τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του Στρασβούργου, βιντεοσκόπησε τις πολύ άσχημες συνθήκες τις καθημερινότητας του ίδιου και των συναδέλφων του, στο υπο κατάρρευση νοσοκομείο όπου εργάζεται. Ορισμένοι ασθενείς βρίσκονται να περιμένουν για επτά ημέρες, στο φορείο!
Σύμφωνα με την SAMU-Urgences de France, την ένωση επειγόντων περιστατικών της Γαλλίας, της οποίας προήδρευε ο νυν υπουργός υγείας μέχρι να γίνει μέλος της γαλλικής κυβέρνησης, κάθε μήνα 100 έως 150 άνθρωποι πεθαίνουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών εξαιτίας των περικοπών και των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό κι όχι μόνο στα τμήματα αυτά.
Σύμφωνα δε με την έρευνα του Ινστιτούτου IFOP, την οποία σας προανέφερα, το 41% των Γάλλων έχουν αναβάλει ορισμένες δαπάνες υγείας κατά τους τελευταίους 12μήνες. «Σχεδόν διπλάσιο ποσοστό απ ότι ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της τελευταίας πληθωριστικής κρίσης (25% το 2007)», επισημαίνει το Ινστιτούτο.
Η έξοδος για φαγητό έγινε πολυτέλεια
Ερώτηση: Στην Γαλλία ο κόσμος έχει την δυνατότητα να βγει για φαγητό, για ποτό, να πάει στα μαγαζιά, να ψωνίσει ρούχα κ.α. ή αναγκάζεται να το κάνει πολύ περιορισμένα;
Απ: Νομίζω πως η έρευνα του ΙFOP απαντά σε πολλά από τα ερωτήματά σας.
Όταν το 51% των ερωτηθέντων απαντά πως παραλείπει γεύματα γιατί εξαιτίας της ακρίβειας, δεν φθάνει το εισόδημα για να καλύψει βασικές ανάγκες ή όταν το 34% των Γάλλων παραδέχεται ότι μερικές φορές αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς της οικίας του…το να βγεί για φαγητό ή ποτό ή να αγοράσει ρούχα… για τους πολλούς αυτά έχουν γίνει μια γλυκιά ανάμνηση ή μια άπιαστη πολυτέλεια. Όσοι μπορούν από τη μεσαία τάξη το κάνουν, αλλά περιορισμένα.
Λιγότερες μέρες διακοπών με προσφορές
Ερώτηση: Οι Γάλλοι σε τι ποσοστό μπορούν να πάνε διακοπές και πόσα χρήματα μπορούν να ξοδέψουν στο ταξίδι τους;
Απ: Oλοένα και περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν την ιδέα να πάνε διακοπές εκτός Γαλλίας. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν απογειωθεί, το ίδιο και οι τιμές των καταλυμάτων. Σύμφωνα με άλλη έρευνα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Sofinco, κάθε νοικοκυριό σχεδιάζει να δαπανήσει 1.512 ευρώ αυτό το καλοκαίρι για τις διακοπές του. Κι ενώ το 60% των Γάλλων σχεδιάζουν να φύγουν αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο θα μειώσουν τη διάρκεια της διαμονής τους για να περιορίσουν το κόστος.
Για τα νοικοκυριά με παιδιά, ο μέσος προϋπολογισμός είναι υψηλότερος φέτος και εκτιμάται στα 1.641 ευρώ σε σύγκριση με 1.498 ευρώ το 2022, μια αύξηση της τάξης του 9%.
Γενικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η πραγματοποίηση διακοπών απαιτεί οικονομική προσπάθεια για περισσότερους από επτά στους δέκα Γάλλους (71%). Το ένα τέταρτο εξ αυτών δηλώνει ότι κάνει περικοπές στις μεταφορές (28%) ή στα τρόφιμα (25%) προκειμένου να μπορέσει να πάει διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Από το 40% των Γάλλων που δεν σκοπεύουν να φύγουν αυτό το καλοκαίρι, περισσότεροι από τους μισούς δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά (58%) και θα περιμένουν προσφορές της τελευταίας στιγμής πριν σκεφτούν να κάνουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι (40%).
Για να αποφύγουν να τινάξουν τον προϋπολογισμό τους στον αέρα, οι… μελλοντικοί τουρίστες σχεδιάζουν διακοπές μικρότερης διάρκειας από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, το 10% θα φύγει για λιγότερο από μία εβδομάδα, το 36% για μία εβδομάδα και το 32% για δύο εβδομάδες. Μόνο το 22% θα λείψει για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο, ποσοστό που παραμένει σταθερό σε σχέση με το 2022.
Ο κόσμος βγήκε με τις κατσαρόλες στο δρόμο
Ερώτηση: Ο κόσμος εκεί διαμαρτύρεται για την ακρίβεια και τι αποτέλεσμα έχουν οι αντιδράσεις του;
Απ: Φυσικά και διαμαρτύρεται. Άλλωστε οι πρόσφατες πολύμηνες διαδηλώσεις που έζησε η Γαλλία δεν ήταν μόνο κατά της αντιλαϊκής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Ο κόσμος με αφορμή την αντίθεση του σ αυτήν, διαδήλωσε και για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τον άκρατο πληθωρισμό, για την φωτιά που έχουν πάρει οι τιμές στην ενέργεια και για ένα σωρό άλλα.
Το αποτέλεσμα στις διαμαρτυρίες του ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που οι πολίτες βγήκαν με κατσαρόλες στο δρόμο για να κάνουν φασαρία.
Αλλά και πάλι δεν εισακούστηκαν. Πλέον η γαλλική κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει υποψη της τη λαϊκή φωνή και γνώμη, αλλά στιγματίζει, λοιδορεί και αποδομεί όποιον δεν υιοθετεί τις βουλές της, μέσω της τέταρτης εξουσίας την οποία ελέγχει κατά πολύ. Το είδαμε και με τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, το είδαμε και τώρα με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες και θα ξαναδούμε αυτό το φαινόμενο προσεχώς. Πλεόν οι κυβερνήσεις βρίσκονται απέναντι στους λαούς, δεν είναι πλάι τους. Δεν ενεργούν για αυτούς που τους ψήφισαν, αλλά για αυτούς που τους αβαντάρισαν ώστε να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους για να γίνουν στη συνέχεια οι μαριονέτες τους.