Ένας άτυπος πόλεμος χαρακωμάτων μαίνεται στη Μεγάλη Βρετανία και το στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης των Τόρις, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να υποκύψει στις πιέσεις και να παραιτηθεί σε… δόσεις.
Στόχος του απερχόμενου πλέον προέδρου των συντηρητικών είναι να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι και τον Οκτώβριο, οπότε και προβλέπεται να υλοποιηθεί η εκλογή νέου αρχηγού. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν γίνεται σε καμία περίπτωση δεκτό από τους συντηρητικούς, οι οποίοι μάλιστα προαναγγέλλουν «μακελειό».
Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση Τζόνσον ανοίγει ένα νέο κύκλο για την ηγεσία, ο οποίος όμως θα διαρκέσει μήνες. Μεταξύ των συντηρητικών, προσωπικότητες όπως οι Ρίσι Σούνακ, Μπεν Γουάλας, Λιζ Τρας, Σάτζιντ Χάβιντ, Πένι Μόρντοντ, Τζέρεμι Χαντ, Τομ Τουγκεντάτ και Σουέλα Μπράβερμαν, μεταξύ πολλών άλλων, είναι πιθανό να αναδειχθούν πρωθυπουργοί.
Παρ’ όλα αυτά, ο Τζόνσον προς το παρών δηλώνει πως θα παραμείνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, ανώτεροι βουλευτές των Συντηρητικών αντιτάσσονται στην ιδέα και θέλουν να δουν έναν μεταβατικό ηγέτη στη θέση του, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ. Οι Εργατικοί δήλωσαν επίσης ότι θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας προς τον πρωθυπουργό, εάν δεν παραιτηθεί άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο έχει προκαλέσει ανησυχίες, εν μέσω φημών ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να επιδιώκει την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας, όπως στο θέμα των φοροαπαλλαγών.
Στο μεταξύ, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών εξέφρασαν την οργή τους για το ύφος που επέλεξε ο Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει το διάγγελμά του. Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν φράσεις βουλευτών που μόνο κολακευτικές δεν είναι για τον απελθόντα πρωθυπουργό.
Κάποιοι του καταλογίζουν έλλειψη κάθε ταπεινότητας, ενώ επικρίνουν και τις αιχμές κατά του κόμματός του. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η «ανταρσία» των τελευταίων ημερών ήταν σωστή.
Στις δηλώσεις που έκανε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι… «ουδείς αναντικατάστατος» και αποδέχθηκε ότι ήταν η βούληση του Συντηρητικού κόμματος να φύγει από το Νο 10.
Μαζί με τη σύζυγό του, Κάρι, και αρκετούς υποστηρικτές των Τόρις, ο Τζόνσον δήλωσε πως «λυπάται που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» και ισχυρίστηκε ότι είναι «εκκεντρικό» να αλλάζει κανείς κυβερνήσεις σε αυτό το στάδιο. «Λυπάμαι που δεν πέτυχα σε αυτά τα επιχειρήματα», τόνισε.
«Όταν η αγέλη μετατοπίζεται, μετατοπίζεται» είπε, αναφερόμενος στο υπουργικό συμβούλιο και τους βουλευτές που κινούνται εναντίον του, ενώ αποτίει φόρο τιμής στο «λαμπρό δαρβινικό σύστημα» που προκάλεσε την πτώση του.
Σε σχέση με τους λόγους της απομάκρυνσης του από τη θέση του, η υπόθεση του Κρις Πίντσερ φαίνεται πως ήταν εκείνη που έφερε τη διακυβέρνηση Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού. Ήταν η παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός «ξέχασε» πως ενημερώθηκε το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε υφυπουργού Ευρώπης, που έφτασε την κατάσταση στο μη περαιτέρω.
Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς, όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Η υποστήριξη των υπουργών προς τον Τζόνσον εξαφανίστηκε ουσιαστικά σε ένα βράδυ, καθώς περισσότεροι από 50 υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραιτού-
νταν ο ένας μετά τον άλλον σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ μια σειρά από… πρώην υποστηρικτές δήλωναν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του.
Η αποχώρησή του έρχεται έπειτα από τρία χρόνια συνεχών σκανδάλων. Σε αυτά περιλαμβάνεται η οργή για τον χειρισμό του αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής παρενόχλησης από τον βουλευτή Πίντσερ, τα κορονοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, οι προσπάθειες αλλαγής του συστήματος προτύπων και οι κατηγορίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Τζόνσον τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική μιας δεύτερης πρότασης δυσπιστίας ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, με τις εκλογές για την εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής1922 που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα να εκτιμάται ότι πιθανόν να οδηγήσουν σε αλλαγή των κανόνων. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός το 2019, αναλαμβάνοντας από την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι, με την υπόσχεση να «ολοκληρώσει το Brexit». Αφού κέρδισε την πλειοψηφία 80 εδρών στις γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 και έβγαλε το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός σκόπευε να επαναλάβει τη θητεία του στο Νο 10.
Ωστόσο, η ηγεσία του ανατράπηκε μετά από ένα κύμα σατανικών ισχυρισμών και αποτυχίας να πει την αλήθεια, συμβάλλοντας στην παραίτηση δύο εκ των συμβούλων του σε θέματα δεοντολογίας, του Άλεξ Άλαν και του Κρίστοφερ Γκάιντ.