«Μάγισσες της Μπούτσα»: Οι γυναίκες της Ουκρανίας που καταρρίπτουν ρωσικά drones

Όταν πέφτει το σκοτάδι στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, είναι η ώρα που βγαίνουν οι «μάγισσες», καθώς τότε αρχίζουν οι ρωσικές επιθέσεις με drones. Το πρωί δασκάλες και γιατροί, το βράδυ με τα όπλα ανά χείρας.

Οι «Μάγισσες της Μπούτσα», όπως αποκαλούν τους εαυτούς τους, είναι μια εθελοντική μονάδα αεράμυνας που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από γυναίκες, που τώρα βοηθούν στην αεράμυνα της Ουκρανίας καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες πολεμούν στην πρώτη γραμμή.

Οι νυχτερινές βάρδιες επιτρέπουν στις γυναίκες να μην αφήνουν την πρωινή δουλειά τους. Έτσι πολλές από αυτές το πρωί είναι δασκάλες ή γιατροί ακόμα και μανικιουρίστες.

«Είμαι 51, ζυγίζω 100 κιλά, δεν μπορώ να τρέξω. Σκέφτηκα ότι δεν θα με δέχονταν, αλλά με πήραν!», αναφέρει η Valentyna, κτηνίατρος που εντάχθηκε στην ομάδα το καλοκαίρι και φέρει το υποκοριστικό Valkyrie.

Η ίδια μιλάει για φίλους που έχουν πάει στο μέτωπο και άλλους που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, κάτι που την έκανε να πάρει την απόφαση να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.
«Μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Ο εξοπλισμός είναι βαρύς, αλλά εμείς οι γυναίκες μπορούμε να το κάνουμε» λέει.

Η Valentyna το αποδεικνύει λίγες ώρες αργότερα, καθώς ο αεροπορικός συναγερμός ενεργοποιείται σε όλη την περιοχή.

Η μονάδα της βγαίνει από τη βάση της στο δάσος και η ομάδα του BBC News ακολουθεί το φορτηγό τους μέσα στο σκοτάδι. Η ομάδα των τεσσάρων πηδά έξω για να αρχίσει να τοποθετεί τα όπλα της.

Τα πολυβόλα είναι μιας άλλης εποχής: δύο Maxim κατασκευασμένα το 1939, κουτιά πυρομαχικών με στάμπα με κόκκινα αστέρια από τη σοβιετική εποχή.

Αυτά είναι τα μόνα που υπάρχουν: ο καλύτερος εξοπλισμός της Ουκρανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και η χώρα ζητά συνεχώς από τους συμμάχους της περισσότερα. Αλλά τα αρχαία όπλα συντηρούνται άψογα και οι «Μάγισσες» λένε ότι έχουν καταρρίψει τρία drones από το καλοκαίρι.


«Ο ρόλος μου είναι να τα ακούω», εξηγεί η Βαλεντίνα. «Είναι αγχωτική δουλειά. Αλλά πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένες, να ακούμε και τον παραμικρό ήχο».

Η φίλη της, Inna, είναι επίσης γύρω στα 50 και κάνει τα πρώτα της βήματα στη μονάδα.

«Είναι τρομακτικό, ναι. Αλλά το ίδιο τρομακτική είναι και η γέννα και παρ’ όλα αυτά γέννησα 3 φορές» αναφέρει γελώντας και λέει ότι το δικό της υποκοριστικό είναι Cherry.

Είναι καθηγήτρια μαθηματικών, που πρέπει αρκετά συχνά να γυρίζει βιαστικά από το δάσος για να κάνει το μάθημα.

«Κρατάω τα ρούχα μου στο αυτοκίνητο. Τα τακούνια μου. Βάζω λίγο κραγιόν, διδάσκω το μάθημα. Μετά πίσω στο αυτοκίνητο, αλλάζω γρήγορα και φεύγω».

«Οι άντρες έφυγαν, αλλά εμείς είμαστε εδώ. Τι δεν μπορούν να κάνουν οι Ουκρανές; Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» λέει.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των εθελοντικών μονάδων – ή πόσες γυναίκες συμμετέχουν. Αλλά καθώς η Ρωσία στέλνει drones γεμάτα με εκρηκτικά σχεδόν κάθε βράδυ, βοηθούν στο να υπάρχει μια επιπλέον ασπίδα γύρω από μεγάλες πόλεις.

Δεν έμεινε κανένας άντρας

Ο διοικητής των εθελοντών είναι ένας άνδρας που μόλις επέστρεψε από το Ποκρόβσκ στην ανατολική πλευρά του Ντονμπάς, όπου οι μάχες είναι πιο σκληρές.

«Υπάρχουν ασταμάτησα πυροτεχνήματα», έτσι το περιγράφει με ένα χαμόγελο ο Andriy Verlaty.

Είχε περίπου 200 άνδρες που χειρίζονταν κινητές μονάδες αεράμυνας στη Μπούτσα και περιπολούσαν κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, πολλοί από τους οποίους ήταν ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία.

Στη συνέχεια, η Ουκρανία αναθεώρησε τον νόμο καθώς χρειαζόταν περισσότερους στρατιώτες, και πολλοί από το πλήρωμά του επιλέχθηκαν για την πρώτη γραμμή. Έτσι στράφηκε στις γυναίκες.

«Στην αρχή ήταν σαν αστείο: «Ας πάρουμε γυναίκες!» Δεν υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη για τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά αυτό έχει αλλάξει πραγματικά» δηλώνει.

Οι «Μάγισσες» περνούν τα Σαββατοκύριακα τους κάνοντας ευρύτερη στρατιωτική εκπαίδευση.

«Θυμάμαι τη φρίκη, τις κραυγές του ίδιου του παιδιού μου» λέει η Valentyna. «Θυμάμαι τις σορούς, όταν φεύγαμε».

«Η ζωή έχει αλλάξει, όλα τα σχέδιά μας διαλύθηκαν. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσω να επιταχυνθεί το τέλος αυτού του πολέμου. Όπως λένε τα κορίτσια μας εδώ, δεν θα τελειώσει χωρίς εμάς» συνεχίζει.

Πληροφορίες από BBC