Σε μια ακραία αναδίπλωση προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις αναθεωρητικές θέσεις της χώρας του.
Μετά την… κωλοτούμπα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε στην ίδια λογική της «τήρησης πρωτοκόλλου» και για την Ελλάδα, οπότε και δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Για την ακρίβεια, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει ελάχιστα και να παραμείνει πιστός στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.
Οι περισσότεροι άλλωστε ομιλητές επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους προς την πληττόμενη χώρα, για την οποία και υποστήριξαν πως πρέπει να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί στον μέγιστο βαθμό.
Οι αναδιπλώσεις του Τούρκου προέδρου ήταν πάντως συνεχείς, αφού σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο ομόλογου του Εμμανουέλ Μακρόν, εναντίον του οποίου έχει εξαπολύσει στο παρελθόν πλήθος επιθέσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ είχε διάρκεια μίας ώρας.
Νωρίτερα, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ήδη σχεδιάσει τη γραμμή άμυνας της χώρας, στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πράξη τις απειλές του και εξαπέλυσε σκληρή κριτική εναντίον της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία και την άρση του βέτο της Τουρκίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Τελικά, πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είμαστε μέλη της Συμμαχίας από το 1952, προσθέτοντας ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα «σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο.
Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας.
Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».