προσφυγικό

Με την κατάθεση επιμέρους προτάσεων από συγκεκριμένες χώρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό: ένα θέμα που συνεχίζει να διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες που ζητούν με έντονο τρόπο αλλά και με διαφορετικές μεθόδους, μία οριστική λύση.

Μετά το πέρας της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το στίγμα της συζήτησης, κάνοντας λόγο για διακριτικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές δεν είναι εφικτές, καθώς και για την ανάγκη συμφωνιών με άλλες χώρες καταγωγής, όπως η Λιβύη.

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές… Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν τη  συμφωνία με τη Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε μεταξύ άλλων η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η εντολή της Frontex πρέπει «να επεκταθεί και να ενισχυθεί», καθώς και ότι οι πρόσφυγες «δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο».

Παράλληλα, η καγκελάριος επιχείρησε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τα έξω, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπήρξε «πολύ καλή θέληση» και «κοινές θέσεις».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό, δίνοντας κι αυτός μία νότα αισιοδοξίας καθώς σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες. Ο Σάντσεθ συμπλήρωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό». Όπως ήταν εξαρχής γνωστό, δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα ή ανακοίνωση από αυτή τη σύνοδο.

Οι προτάσεις της Ελλάδας

Από την πλευρά του  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

  • Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
  • Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
  • Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
  • Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση. Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.