Περίπου 900 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δωρεές για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισιών, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα. Ο Αυστριακός αρχιτέκτονας και ιστορικός τέχνης Βόλφγκανγκ Τσεχέτνερ, υπεύθυνος για τα έργα συντήρησης στον καθεδρικό ναό της Βιέννης εκτιμά στο μικρόφωνο της DW ότι το μεγάλο πρόβλημα στο έργο αποκατάστασης στη Notre-Dame είναι η απουσία εξειδικευμένων τεχνιτών και λιθοξόων που γνωρίζουν τις παμπάλαιες, παραδοσιακές τεχνικές.
«Στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχιτεκτόνων Καθεδρικών Ναών καταλήξαμε ότι αν η Γαλλία το ζητήσει, μπορούμε να αποστείλουμε ειδικούς που εργάζονται αποκλειστικά για άλλους καθεδρικούς, όπως της Κολωνίας ή της Βιέννης» λέει ο Αυστριακός ειδικός. «Εκτιμώ ότι και στη Γαλλία υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για παράδειγμα στον καθεδρικό του Στρασβούργου. Οι ειδικοί ωστόσο είναι λίγοι, και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να παγώσουν απαραίτητα έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε σημαντικά κτίσματα ανά την Ευρώπη».
«Φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα του προέδρου Μακρόν»
Ο αυστριακός αρχιτέκτονας χαρακτηρίζει φιλόδοξη την ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Παρισιού θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια πενταετία.
«Ο στόχος που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και θα είναι δύσκολο να τηρηθεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Την ίδια στιγμή όμως θεωρώ ότι από αυτόν τον στόχο προκύπτει και κάτι θετικό.
Διότι αυτός ο στόχος υποχρεώνει τον Εμανουέλ Μακρόν να διαθέσει όλα τα υπάρχοντα μέσα για να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο. Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη μοίρα του καθεδρικού ναού παραμένει έντονο και υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση πιστεύω ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση του βασικού κορμού των έργων αποκατάστασης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
Γλίτωσαν
Θαύμα, τύχη, ή απλώς απόδειξη της ικανότητας για επιβίωση για ορισμένα είδη; Οι περίφημες 200.000 μέλισσες που ζουν στην Παναγία των Παρισίων από το 2013 κατόρθωσαν να επιβιώσουν από τη μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας που προκάλεσε την καταστροφή της στέγης του καθεδρικού ναού. Ο ναός της Παναγίας των Παρισίων φιλοξενεί από το 2013 τρεις κυψέλες. Κάθε κυψέλη φιλοξενεί περίπου 60.000 μέλισσες.
«Έλαβα μια κλήση από τον Αντρέ Φινό, εκπρόσωπο του ναού, ο οποίος μού είπε ότι υπάρχουν μέλισσες που πετούν μέσα και έξω από τις κυψέλες κάτι που σημαίνει ότι είναι ακόμα ζωντανές!» διηγήθηκε ο μελισσοκόμος. «Αμέσως μετά τη φωτιά, κοίταξα τις φωτογραφίες του drone και είδα ότι οι κυψέλες δεν είχαν καεί, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να μάθουμε αν οι μέλισσες είχαν επιβιώσει. Τώρα ξέρω ότι υπάρχει δραστηριότητα (στις κυψέλες) και αυτό είναι μια τεράστια ανακούφιση!», ανέφερε στο CNN ο μελισσοκόμος Νικολά Ζεάν, ο οποίος ασχολείται με τις κυψέλες.
«Δεν βρίσκονταν στη μέση της φωτιάς, αν βρίσκονταν, δεν θα είχαν επιβιώσει», εξήγησε ο Ζεάν. Οι κυψέλες είναι φτιαγμένες από ξύλο, οπότε θα παραδίδονταν στις φλόγες». «Το κερί λιώνει στους 63 βαθμούς, αν η κυψέλη είχε φτάσει σε εκείνη τη θερμοκρασία που θα είχε λιώσει το κερί και θα κολλούσε μαζί τις μέλισσες, όλες θα χάνονταν».