Στην εμπρηστική ρητορική επέστρεψε η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, να προειδοποιεί ότι είναι “πλήρως έτοιμοι” για μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
“Βλέπουμε το ΝΑΤΟ να εντείνει τις ασκήσεις που σχετίζονται με πιθανές κρίσεις στην Αρκτική”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
“Η χώρα μας είναι πλήρως έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στρατιωτικά, πολιτικά και από την άποψη των αμυντικών τεχνολογιών”, πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του σηματοδοτούν τον πιο πρόσφατο γύρο σπαζοκεφαλιάς του Κρεμλίνου, το οποίο έχει επανειλημμένα απειλήσει να εξαπολύσει πυρηνικό πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του τα τελευταία χρόνια.
Η Αρκτική είναι το βορειότερο σημείο της Γης και περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν σε οκτώ έθνη: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισλανδία και Ρωσία. Όλα, εκτός από τη Ρωσία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Politico, η Φινλανδία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του περασμένου έτους ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Σουηδία ακολούθησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αποτελώντας το 31ο και το 32ο μέλος της συμμαχίας, αντίστοιχα.
Ακόμα κι έτσι, ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι “η Αρκτική δεν είναι έδαφος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας” και δήλωσε ότι άλλες, μη αρκτικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν συμφέροντα εκεί.
Ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Μόσχας δήλωσε πέρυσι ότι η Φινλανδία θα είναι “η πρώτη που θα υποφέρει” αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία ανέστειλε επίσης τις ετήσιες πληρωμές προς το Αρκτικό Συμβούλιο, ένα διακυβερνητικό φόρουμ των χωρών της Αρκτικής, αφού τα άλλα μέλη μποϊκοτάρισαν τη συμμετοχή της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αν και έκτοτε επανήλθε κάποια συνεργασία.