Κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο Αμερικανοί υποβάλλονται στη μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής Lasik για τη διόρθωση της όρασής τους, πιστεύοντας ότι είναι εντελώς ακίνδυνη. O FDA, ωστόσο, αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση, ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους ότι η Lasik εγκυμονεί κινδύνους
Οσοι πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής με τη μέθοδο Lasik, προκειμένου να αποκαταστήσουν την όρασή τους από τη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό, πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές όπως διπλωπία, ξηροφθαλμία, δυσκολία κατά τη νυχτερινή οδήγηση και σπανιότερα επίμονο οφθαλμικό άλγος. Τη σύσταση αυτή αναμένεται να εκδώσει προσεχώς ο Aμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με την “Καθημερινή” που φιλοξενεί δημοσίευμα των New York Times της 7ης Δεκεμβρίου.
Είναι βέβαιο ότι η επισημοποίηση των συστάσεων θα προκαλέσει έκπληξη στους Αμερικανούς που θεωρούν αυτές τις επεμβάσεις «ρουτίνας». Με τη μέθοδο Lasik ο οφθαλμίατρος αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή χιτώνα, τον διαφανή θόλο που καλύπτει τον οφθαλμό και συμβάλλει στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Ο χειρουργός κόβει μία μικρή λωρίδα στον κερατοειδή, την αναδιπλώνει και με το λέιζερ σμιλεύει τον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια επανατοποθετεί τη μικρή λωρίδα στη θέση της.
Η επέμβαση διαρκεί 15 λεπτά σε κάθε μάτι και κοστίζει πολλές χιλιάδες δολάρια. Οι χειρουργοί που την πραγματοποιούν, επικαλούμενοι έρευνες, αναφέρουν ότι το 90% των χειρουργημένων είναι ικανοποιημένο, ενώ προωθούν την επέμβαση με μεγάλες εκπτώσεις και δωρεάν ιατρικές επισκέψεις.
Οργανώσεις που εκπροσωπούν χειρουργούς οφθαλμίατρους εξαπέλυσαν επίθεση κατά του FDA υποστηρίζοντας ότι οι συστάσεις του απλώς τρομάζουν τους ασθενείς, καθώς και ότι οι πληροφορίες που περιέχονται απηχούν μόνο τη μία πλευρά. Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι η μέθοδος Lasik είναι η πιο ασφαλής για τους οφθαλμούς και οι σοβαρές παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.
Τι λέει ο FDA
Ο δρ Βανς Τόμσον, ο νέος αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, σχολιάζοντας το προσχέδιο των συστάσεων, δήλωσε: «Το μόνο που ζητούμε είναι ισορροπία. Tο έγγραφο του FDA δίνει έμφαση στους κινδύνους και στις επιπλοκές του Lasik, χωρίς να αναφέρει πουθενά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, και είναι τόσο κινδυνολογικό που τρομάζει τους αρρώστους».
Σύμφωνα με το έγγραφο του αμερικανικού ρυθμιστικού οργανισμού, κάποιοι από τους ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση παθαίνουν βαριά κατάθλιψη, σε σημείο να σκέπτονται την αυτοχειρία, εξαιτίας των επιπλοκών της επέμβασης. Επίσης, προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, ή κάποια φάρμακα συμβάλλουν στη μη ικανοποιητική έκβαση της επέμβασης.
Ο Οργανισμός συνιστά ότι προτού ο ασθενής συναινέσει στην επέμβαση πρέπει να ενημερωθεί για όλους τους κινδύνους της, όπως ότι τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς ενδέχεται να μην επουλωθούν ποτέ από τις τομές, προκαλώντας χρόνιο οφθαλμικό άλγος ή ξηροφθαλμία. Στα σχόλιά τους προς τον FDA άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε διαθλαστική χειρουργική αναφέρουν ότι υπέστησαν επιπλοκές που τους μετέβαλαν τη ζωή, απώλεια όρασης, ενώ άλλοι ήταν ενθουσιασμένοι με τη μέθοδο.
Oι επικριτές της επεμβατικής μεθόδου επισημαίνουν ότι ο FDA οφείλει να εκδώσει τη σύσταση, κυρίως επειδή η μέθοδος εφαρμόζεται σε υγιείς οφθαλμούς και όχι ως θεραπεία κάποιας νόσου.
Η Πόλα Κόφερ, μία γυναίκα από τη Φλόριντα που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του FDA το 2008 και το 2018, λέει: «Περίμενα 14 χρόνια για την έκδοση της προειδοποίησης. Η μέθοδος Lasik μού κατέστρεψε τη ζωή, προκαλώντας χρόνιο πόνο στο αριστερό μου μάτι».
Η Αμερικανική Ενωση Οπτομετρίας, των επαγγελματιών δηλαδή που κάνουν εξετάσεις οπτικής οξύτητας και δίνουν συνταγές για γυαλιά και φακούς επαφής, καλωσόρισε το προσχέδιο των συστάσεων/ προειδοποιήσεων του FDA, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιβληθούν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας για τις εγκύους που θέλουν να υποβληθούν σε διαθλαστική χειρουργική, όπως και για όσους εμφανίζουν ακανόνιστο αστιγματισμό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η προειδοποίηση που θέλει να εκδώσει ο FDA βασίζεται σε έρευνα του 2017 σχετικά με την έκβαση των επεμβάσεων Lasik, η οποία εκπονήθηκε από τον οργανισμό σε συνεργασία με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο και το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με αυτή, ακόμα και μία πενταετία μετά την επέμβαση, το 17% των χειρουργημένων εξακολουθούσε να χρειάζεται οφθαλμικές σταγόνες, το 2% είχε διαταραχές της όρασης και το 8% δυσκολευόταν να οδηγήσει υπό συνθήκες σκότους.