Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήλωση-μήνυμα προς την Άγκυρα έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει επιστρέψει στη βάση του στην Αττάλεια. Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. «είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο.

Η Ε.Ε. χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας».

Και πρόσθεσε ότι «ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Και αυτή θα είναι ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να έχουν πλήρη συζήτηση όλων των πτυχών της σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και να δούμε πώς θέλουμε να προχωρήσει υπό το πρίσμα των πρόσφατων και των επόμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε το σαββατοκύριακο στην Αττάλεια, καθώς δεν ανανεώθηκε η NAVTEX για τη διενέργεια ερευνών, ωστόσο η τουρκική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται για υποχώρηση από τις θέσεις της, αλλά ότι το πλοίο πρέπει να ανεφοδιαστεί και να επιθεωρηθεί.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου «δεν περιμένει αποφάσεις για κυρώσεις για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο», παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ε.Ε. να προχωρήσει σε μέτρα αν δεν σταματήσει η Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση. Ωστόσο επέμεινε στο γνωστό προκλητικό ύφος, υποστηρίζοντας ότι για τις εντάσεις ευθύνεται η Ελλάδα.