Κοινή δράση της Κύπρου με τις ΗΠΑ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Λευκωσία και Ουάσιγκτον επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την ενίσχυση των κυπριακών δυνατοτήτων για την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Κυπριακή Δημοκρατία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Μετά από συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με κλιμάκιο του FBI που βρίσκεται στην Κύπρο, εκδόθηκε η ανακοίνωση στην οποία υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2024, η Λευκωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντοπίζει, να ερευνά και να διώκει οικονομικά εγκλήματα.

Η πρωτοβουλία αυτή, με επικεφαλής το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), με τη υποστήριξη του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου (INL) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Πρεσβείας στη Λευκωσία, «έχει επιφέρει σημαντική πρόοδο».

Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν μοιραστεί την εκτεταμένη εμπειρία τους με τις αντίστοιχες κυπριακές Αρχές, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τον προληπτικό εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη υποθέσεων που αφορούν οικονομικά εγκλήματα σε σχέση με την Κύπρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε εξειδικευμένη ερευνητική και εισαγγελική βοήθεια, ενισχύοντας σημαντικά την κυπριακή ικανότητα χειρισμού πολύπλοκων οικονομικών ποινικών υποθέσεων. Η συνεργασία αυτή προώθησε επίσης τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ενίσχυσε τις μελλοντικές διώξεις, βελτιώνοντας την ισχύ, την ακεραιότητα και την ανθεκτικότητα του κυπριακού νομικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας», προστίθεται.

Ένα παράδειγμα αυτής της δέσμευσης για κοινή προσπάθεια και της θετικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι, έπειτα από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μετεγκατάσταση του Περιφερειακού Νομικού Συμβούλου (RLA) στην Κύπρο, σημειώνεται. «Το πρόγραμμα RLA φέρνει Αμερικανούς εισαγγελείς για να βοηθήσουν τις Κυβερνήσεις να διώξουν αποτελεσματικότερα εγκληματίες, ιδίως σε πολύπλοκες υποθέσεις», προστίθεται.

Σε σχέση με τις μελλοντικές δράσεις, η κοινή ανακοίνωση σημειώνει ότι υπάρχει ένα φιλόδοξο σχέδιο εκπαίδευσης για το 2025, ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αρμοδίων κυπριακών Αρχών, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στη Διεθνή Ακαδημία Επιβολής του Νόμου (ILEA), στη Βουδαπέστη.

Επί του παρόντος, αναφέρεται το σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 21 εβδομάδες κατάρτισης σε διάφορες κυπριακές Αρχές εφαρμογής του νόμου, σε τομείς όπως οι τεχνικές οικονομικής έρευνας και εγκληματολογικής λογιστικής, η διαχείριση υποθέσεων και οι τεχνολογικές λύσεις που σχετίζονται με τις έρευνες. «Η συνεργασία που ξεκίνησε από την ομάδα εργασίας FBI/DOJ θα συνεχιστεί, διασφαλίζοντας ότι η διεξοδική ερευνητική εργασία θα τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα δικαιοσύνης και θα οδηγεί σε επιτυχείς διώξεις», σημειώνεται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινό όραμα σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και είναι ενωμένες στην προσήλωση τους στην ενίσχυση της συνεργασίας σε κρίσιμα θέματα επιβολής του νόμου, υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Και οι δύο χώρες προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας τους σε αυτές τις προκλήσεις, διασφαλίζοντας ότι η δικαιοσύνη απονέμεται και τα οικονομικά εγκλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr