Κίνα: Η χώρα που μπορείς να πληρώσεις απλά κουνώντας το χέρι σου

Αν υπάρχει μια χώρα που τεχνολογικά μπορεί να υπερηφανεύεται πως ζει αρκετά χρόνια μπροστά από τις υπόλοιπες, τότε αυτή είναι η Κίνα.

Υπερσύγχρονα gadgets έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή των πολιτών της αυτοματοποιώντας πολλές από τις συνήθειες της καθημερινότητας, ενώ η χώρα πρωτοπορεί και στις πληρωμές με… σάρωση παλάμης.

Το πρωτοποριακό σύστημα Palm Scan Payments της Weixin, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε διάφορα καταστήματα της Κίνας, προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις αγορές τους με μια απλή κίνηση του χεριού πάνω από το μηχάνημα. Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι ιδανικό για όσους ξεχνούν τις κάρτες τους στο σπίτι ή όσους δεν τα πηγαίνουν καλά με τα smartphones τους.

Αν αναρωτιέστε πως ακριβώς γίνεται αυτό, oι χρήστες ευθυγραμμίζουν την παλάμη τους με τον αισθητήρα της συσκευής σάρωσης παλάμης και στη συνέχεια σαρώνουν τον κωδικό QR της οθόνης για να εγγραφούν με το κινητό τους τηλέφωνο. Μετά την επιτυχή εγγραφή, μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σκανάροντας απευθείας την παλάμη τους. Αφού πραγματοποιήσουν μια πληρωμή, οι χρήστες λαμβάνουν άμεση ειδοποίηση για το ποσό που αφαιρέθηκε στο κινητό τους τηλέφωνο.

@yasminvonroon You can pay for everything like this! from a €0.30 bottle of water to a luxury hotel like this 🤯🇨🇳 Is China living in the same world as us?! I’m seeing these payment methods more and more, and I’m pretty sure that soon it will be all about eye and palm payments! ✋ What do you think about it? #china #AI #tech #中国 #chinalife #chinatravel ♬ original sound – YasminvonRoon

Tο σύστημα χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες για να σαρώνει τα αποτυπώματα της παλάμης και τα μοτίβα των φλεβών, εξασφαλίζοντας ταυτοποίηση και ολοκλήρωση πληρωμών μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αντιδράσεις στην Κίνα

Ο νέος τρόπος πληρωμών έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στα social media, με πολλούς να ανησυχούν για την ιδιoτικότητα των χρηστών, σε μία χώρα όπου οι πληρωμές με αναγνώριση προσώπου είναι ήδη διαθέσιμες εδώ και χρόνια. «Αυτό είναι επικίνδυνο, τρομακτικό, τρελό», «Τα μετρητά είναι ελευθερία. Όχι αυτό», «Χάνουμε την ιδιωτική μας ζωή», «Συλλέγουν δεδομένα και παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση», είναι μόνο μερικά από τα σχόλια των χρηστών.

Πηγή: in.gr