Ένα δίκτυο εταιρειών που λειτουργεί από μια μυστική κινεζική τεχνολογική εταιρεία προσπαθεί να στρατολογήσει πρόσφατα απολυμένους εργαζόμενους της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αγγελίες εργασίας και έναν ερευνητή που αποκάλυψε την εκστρατεία.
Ο Μαξ Λέσσερ, ανώτερος αναλυτής σε αναδυόμενες απειλές στο Foundation for Defense of Democracies που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες που τοποθετούσαν αγγελίες στρατολόγησης ήταν «μέρος ενός ευρύτερου δικτύου ψεύτικων συμβουλευτικών και εταιρειών αναζήτησης προσωπικού που στοχεύουν πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους και ερευνητές AI».
Λίγες πληροφορίες είναι δημόσια διαθέσιμες για τις τέσσερις συμβουλευτικές και εταιρείες στρατολόγησης που φέρονται να εμπλέκονται στο δίκτυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μοιράζονταν επικαλυπτόμενες ιστοσελίδες, φιλοξενούνταν στον ίδιο διακομιστή ή είχαν άλλους ψηφιακούς συνδέσμους, σύμφωνα με την αναφορά του Reuters και την έρευνα του Λέσσερ.
Οι ιστοσελίδες των τεσσάρων εταιρειών φιλοξενούνται στην ίδια διεύθυνση IP μαζί με την Smiao Intelligence, μια εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών της οποίας η ιστοσελίδα έγινε μη διαθέσιμη κατά τη διάρκεια της αναφοράς του Reuters. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τη φύση της σχέσης μεταξύ της Smiao Intelligence και των τεσσάρων εταιρειών. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν οι εταιρείες συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση ή αν έχουν στρατολογηθεί πρώην ομοσπονδιακοί υπάλληλοι.
Πώς θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει η Κίνα
Όταν ρωτήθηκαν για την έρευνα, τρεις αναλυτές πληροφοριών είπαν στη Reuters ότι το δίκτυο φαινόταν να είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα του πώς ξένες συνδεδεμένες οντότητες προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες από προσωπικό που απολύθηκε ή αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογικό μεγιστάνα Ίλον Μασκ, Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
«Μόλις προσληφθούν από το δίκτυο, οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να ζητηθεί να μοιραστούν ολοένα και πιο ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις κυβερνητικές λειτουργίες ή να προτείνουν επιπλέον άτομα που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν για πρόθυμη ή ακούσια συμμετοχή», είπαν οι αναλυτές.
Εκπρόσωπος της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε στο Reuters ότι η Κίνα δεν «ήταν ενήμερη για καμία από τις οντότητες που φέρεται να εμπλέκονται στην εκστρατεία και το Πεκίνο σέβεται την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων».
Βασική απειλή για τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, η Κίνα αποτελεί τη βασική απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό με τίτλο «Ετήσια εκτίμηση απειλών» (Annual Threat Evaluation), η «πίεση» της Κίνας στην Ταϊβάν και «οι τεράστιες κυβερνοεπιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών στόχων» αποτελούν ένδειξη των απειλών για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η μη διαβαθμισμένη αυτή έκθεση παρουσιάζει μια εικόνα των «κοινών απόψεων» των βασικών αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για τους κινδύνους που εγείρουν ξένες χώρες και εγκληματικές οργανώσεις για τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα παρουσιάζει την πιο ολοκληρωτική και πιο ισχυρή στρατιωτική απειλή για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, εξηγεί η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ.
Προσθέτει εξάλλου ότι το Πεκίνο είναι «ο παράγοντας που απειλεί περισσότερο τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο».
Χθες κατά την ακρόασή της από τη Γερουσία η Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε ότι «η Κίνα είναι ο ισχυρότερος στρατηγικός μας ανταγωνιστής», με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ.
«Ο κινεζικός στρατός αναπτύσσει προηγμένα μέσα όπως υπερηχητικοί πύραυλοι, «αόρατα» αεροσκάφη, προηγμένα υποβρύχια, υλικό κυβερνοπολέμου και ένα μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων», περιέγραψε η Γκάμπαρντ.
Σύμφωνα με την έκθεση, «το Πεκίνο θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις βλαπτικές, εξαναγκαστικές και ανατρεπτικές δραστηριότητές του επιρροής» με στόχο να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών προειδοποιούν επίσης ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να αντιταχθεί σε αυτό που θεωρεί «εκστρατεία που ενορχηστρώνεται (από την Ουάσινγκτον) για να αμαυρωθούν οι διεθνείς σχέσεις της Κίνας και να ανατραπεί» το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Πηγή: tovima.gr