Συνεχίζει να διεκδικεί τον ρόλο του ειρηνοποιού μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου η Κίνα, η οποία ωστόσο διαπιστώνει πλέον, με τον πιο δύσκολο τρόπο, ότι οι κυρώσεις από τη Δύση είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, επιχείρησε χθες μια πρώτη δημόσια παρέμβαση, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην οποία και ανέφερε ότι η Κίνα έχει δεσμευθεί να συντονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να «διαδραματίσει θετικό ρόλο μαζί με την διεθνή κοινότητα» για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.
Ο Τζινπίνγκ εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε επίσης εξαιρετικά ανήσυχος από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συνέστησε στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί για το αν θα μεσολαβήσει ο ίδιος στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία. H Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη» αρκέστηκε να δηλώσει, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο ίδιος είπε πως η Κίνα «είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία», ενώ επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στις διεθνείς κυρώσεις, κρίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές».
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, για να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση» υπογράμμισε κατά την επικοινωνία του με Μακρόν και Σολτς και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα παρασύρουν την παγκόσμια οικονομία.
Παρ’ όλα αυτά βέβαια η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, ενώ το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους και να εγκαλέσει τις ΗΠΑ για την ύπαρξη 26 στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία.