Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών με τη Ρωσία

Αισιοδοξία εκφράζεται από την πλευρά της Ουκρανίας σε σχέση με την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία φαίνεται να έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις και θα σταματήσει την προσπάθεια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων των Ουκρανών μάλιστα, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι όταν η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες της και φτάσει στις θέσεις που κατείχαν στις 23 Φεβρουαρίου, θα διενεργήσει δημοψήφισμα για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη γείτονα χώρα.

Σε ανάρτηση που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ποντόλιακ έκανε μια σύνοψη των όσων τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση με τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, ανέφερε πως συζητήθηκε η παροχή νομικών εγγυήσεων που θα καθορίζουν ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας για την Ουκρανία (ανάλογο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ). Επιπλέον, σημείωσε πως το ζήτημα της Κριμαίας επιστρέφει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Ακόμη, προϋπόθεση για την ουκρανική πλευρά είναι η απόδειξη από τη Ρωσία της βιωσιμότητας του κράτους της Ουκρανίας. Τέλος, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, ξεκινά η αναθεώρηση των αρχών της παγκόσμιας ασφάλειας και του ρόλου των θεσμών.

Και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του, στο πρώτο διάγγελμα του μετά τις διαδικασίες στην Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για κάποια θετικά σημάδια, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευθεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.