Στην Κομισιόν έριξαν το μπαλάκι οι ηγέτες των “27” καθώς παρά το βημα προόδου που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής,η Ευρωπαική Επιτροπή είναι αυτή που θα βγάλει το”φίδι από την τρύπα”και να βρεί τη χρυσή τομή στις διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου που παραμένουν.
Οι 27 ανέθεσαν την “καυτή πατάτα”’ στην Επιτροπή, για να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το Ταμείο Ανάκαμψης,όμως όπως είπε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».
Το σημείο ισορροπίας που τελικά φάνηκε να βρίσκεται ήταν η σύνδεση του ταμείου ανασυγκρότησης με την Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.
Οι ασθενέστερες οικονομίες του Νότου εύλογα ανησυχούν ότι τα νέα κονδύλια που θα διατεθούν θα διογκώσουν τα χρέη τους και, τελικά, η κρίση της πανδημίας θα πάρει τη μορφή νέας κρίσης χρέους.
Ο Βορράς τάσσεται προς την πλευρά των δανείων και ο Νότος και δη η Ιταλία προς την πλευρά των επιχορηγήσεων, που σημαίνει οι χρηματοδοτήσεις δεν …επιστρέφονται.
Πάντως όπως προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η ΕΕ να κάνει πολύ λίγα και πού αργά για να αντιμετωπίσει μία επικίνδυνη οικονομική κρίση, που οδηγεί σε ύφεση 9% – 15% φέτος.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το εάν το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί οικονομική βοήθεια στις κυβερνήσεις ή απλά να τις δανειοδοτεί.
Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κοροναϊού, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παραδέχθηκε δε ότι «δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη».
Η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης «σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι «αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη – μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία». Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη, ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε από πλευράς της ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.
“Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%”, είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες ζήτησαν το Ταμείο να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη, παρά σε δάνεια, ωστόσο η πρόταση αυτή αντιμετώπισε την σκληρή αντίθεση της Ολλανδίας, Αυστρίας και Δανίας και Σουηδίας.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ζητά σύμφωνα με τον κ.Σταικούρα τη δημιουργία ενός ταμείου ανάπτυξης επιπροσθέτως του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού, είπε, επισημαίνοντας ότι ζητείται επίσης να δοθεί έμφαση στις επιδοτήσεις και όχι σε δάνεια γιατί οι χώρες του Νότου έχουν, ήδη, υψηλό χρέος.
Άρα, σε ένα εξωγενές πρόβλημα κινδυνεύει να δημιουργηθεί μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων “και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε”, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.
Εξήγησε πως όσα έχουν ήδη αποφασισθεί δεν αρκούν για να φτάσει η ευρωπαϊκή οικονομία εκεί που ήταν το Φεβρουάριο του 2020. “Για αυτό είναι και πολύ σημαντικό να λειτουργήσει το ταμείο ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό για να καλύψει την περίοδο επανόδου της οικονομίας εκεί που ήταν πριν την κρίση”.
Τόνισε δε, ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Η συμφωνία…
Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ταμείου για την ανάκαμψη συνδεδεμένου με τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ και χαιρέτισαν το πλάνο της Κομισιόν για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της Συνόδου.
“Αυτή η πανδημία θέτει τις κοινωνίες μας υπό σοβαρή πίεση. Η ευημερία κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ”, επισήμανε ο Πρόεδρος.
“Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η καταπολέμηση του COVID19 και των συνέπειών του θα χρειαστούν χρόνο, αλλά έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αναλάβει τολμηρή δράση”, τόνισε.
“Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποίησαν την τέταρτη βιντεοδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του COVID-19 και των συνεπειών του. Έχουμε εκφράσει μια ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε μαζί”, ανακοίνωσε.
“Συζητήσαμε για την πρόοδο στις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία και χαιρετίσαμε τον Κοινό Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την άρση των μέτρων περιορισμού του COVID-19. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη”, τόνισε ο Πρόεδρος.
“Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, ιδίως καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των διακοπών και να συντονίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών”, ανακοίνωσε ο Σ.Μισέλ.
“Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για ανάκαμψη. Καθορίζει ορισμένες σημαντικές αρχές, όπως η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση. Προσδιορίζει περαιτέρω τέσσερις βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, μια πρωτοφανή επενδυτική προσπάθεια, ενεργώντας παγκοσμίως και ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης”, σημείωσε.
“Είναι υψίστης σημασίας η αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης και η παραγωγή βασικών αγαθών στην Ευρώπη”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.
“Μετά τη συνάντηση της Ευρωομάδας σε περιεκτική μορφή στις 9 Απριλίου 2020, εγκρίναμε τη συμφωνία για τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους κυρίαρχους, που ανέρχονται σε ένα πακέτο αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ”, σημείωσε.
“Ζητήσαμε να τεθεί σε λειτουργία το πακέτο έως την 1η Ιουνίου 2020”, τόνισε ο Σ. Μισέλ.
Θερινός τουρισμός
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών – μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό
Για Τουρκία
“Οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναφέρθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη”, δήλωσε ο Σάρλ Μισέλ. “Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με αυτό το θέμα”, ανέφερε o Σάρλ Μισέλ.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι 27 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη με τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Μαΐου.