Εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απασχολεί σε κορυφαίο επίπεδο τους ηγέτες της ΕΕ ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε από χθες και το ΝΑΤΟ. Με όλες τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση να έχουν πέσει στο κενό το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 25 του Σεπτέμβρη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν έκρυψε τις προθέσεις των ηγετών της Ένωσης ενόψει της συνόδου δηλώνοντας πως όποιες αποφάσεις παρθούν θα κινηθούν στην κατεύθυνση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.
Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου, εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».
Ο Μισέλ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.