οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς από τον κοροναϊό

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω πανδημίας, παρείχε πλήρη στήριξη στην εύθραυστη ελληνική οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πάσχιζαν στο Eurogroup να καταλήξουν σε μέτρα ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς από τον κοροναϊό. Έργο δύσκολο, με αποτέλεσμα την ωριαία διακοπή της τηλεδιάσκεψης, που συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυκτα.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Πράξη με ιδιαίτερη σημασία, αφού τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το δεύτερο κατά σειρά στοχευμένο μέτρο που λαμβάνει για την Ελλάδα η ΕΚΤ μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών (PΕΕP), για την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και τη διατήρηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η ΕΚΤ υιοθετεί, όπως αναφέρει η ίδια, μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων διασφάλισης για να αμβλύνουν την ένταση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

H EKT με τις αποφάσεις της διευκολύνει την χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημίας και θα επανεξεταστούν, πριν από το τέλος του 2020.

Σε σχετική του δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Το Eurogroup

Την προσωρινή διακοπή της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά…

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 5 το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κοροναϊού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας» προσθέτει.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.

Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.

Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά – Νότου, η Μαδρίτη κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση οποία προβλέπει: Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κοροναϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.