Aπορρίφθηκε η μήνυση που κατηγορούσε τον Jay-Z για βιασμό. Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε η Us Weekly, η υπόθεση ποθ ισχυριζόταν ότι ο διάσημος ράπερ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Σον Κάρτερ, είχε βιάσει μια 13χρονη κοπέλα μαζί με τον Diddy σε πάρτι μετά τα MTV Video Music Awards τον Σεπτέμβριο του 2000, δεν έγινε δεκτή στο δικαστήριο.
«Η ψευδής υπόθεση εναντίον του Jay-Z, η οποία δεν έπρεπε ποτέ να έχει κατατεθεί, απορρίφθηκε με προδιάθεση», δήλωσε ο δικηγόρος του ράπερ, Άλεξ Σπάιρο, στο Us Weekly. «Με το να σταθεί στο ύψος του απέναντι σε αυτές τις αποτρόπαιες και ψευδείς κατηγορίες, ο Jay-Z έκανε αυτό που λίγοι μπορούν, αντέδρασε, δεν συμβιβάστηκε, δεν πλήρωσε ούτε ένα κόκκινο σεντ, θριάμβευσε και καθάρισε το όνομά του».
Ο ίδιος ο Jay-Z, μέσω της εταιρείας του «Roc Nation», έκανε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης. Οι αβάσιμες, φανταστικές και φρικτές κατηγορίες απορρίφθηκαν. Αυτή η αγωγή δεν είχε καμία ουσία και δεν θα έφτανε πουθενά», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X και πρόσθεσε: «Η φανταστική ιστορία που δημιούργησαν ήταν γελοία, αν δεν επρόκειτο για τη σοβαρότητα των ισχυρισμών. Δεν θα ευχόμουν αυτήν την εμπειρία σε κανέναν. Το τραύμα που υπέστησαν η σύζυγός μου, τα παιδιά μου, οι αγαπημένοι μου και εγώ δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί».
Παρά τη δικαίωσή του, ο μουσικός επιχειρηματίας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και σε όσους έχουν κατηγορηθεί άδικα. «Τα δικαστήρια πρέπει να προστατεύουν τα θύματα, φυσικά, αλλά με την ίδια ηθική ευθύνη πρέπει να προστατεύουν τους αθώους από αβάσιμες κατηγορίες, χωρίς ίχνος αποδείξεων», σημείωσε. «Εύχομαι η αλήθεια να επικρατήσει τόσο για τα θύματα όσο και για όσους κατηγορήθηκαν άδικα».
Τόσο ο Jay-Z όσο και ο Diddy είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εξαρχής. Στις 2 Ιανουαρίου, η δικαστής Αναλίζα Τόρες από το Νότιο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκανε δεκτό το αίτημα του δικηγόρου του Jay-Z να απορριφθεί η υπόθεση για διαδικαστικούς λόγους.
Το αίτημα υποβλήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με τον Άλεξ Σπάιρο να υποστηρίζει ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να διωχθεί βάσει του Νόμου για την Προστασία από τη Βία με Κίνητρο Φύλου (Gender-Motivated Violence Protection Act) της Νέας Υόρκης, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2000, τρεις μήνες μετά τα επίμαχα MTV Awards.
Ο νόμος αναθεωρήθηκε το 2022, δίνοντας ένα διετές παράθυρο σε θύματα για την κατάθεση παλαιότερων υποθέσεων, παρά τη λήξη της προθεσμίας. Ωστόσο, ο Σπάιρο τόνισε ότι αυτό δεν έχει εφαρμογή στην υπόθεση. «Η ενάγουσα δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση βάσει του GMV Law, καθώς ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της ενάγουσας, Τόνι Μπαζμπί, που εκπροσωπούσε την ανήλικη με το ψευδώνυμο Τζέιν Ντο, απέρριψε το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει στον σκοπό του νόμου. «Το επιχείρημα του κατηγορούμενου είναι αβάσιμο, καθώς αντιτίθεται στον πρωταρχικό σκοπό του νόμου, που είναι να διευκολύνει τα θύματα έμφυλης βίας να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και όχι να τους δυσκολεύει», ανέφερε σε δικαστικό έγγραφο που επικαλέστηκε η νομική ρεπόρτερ Μέγκαν Μ. Κάνιφ.
Την ίδια στιγμή, ο Jay-Z έχει καταθέσει μήνυση κατά του Μπαζμπί, κατηγορώντας τον για εκβιασμό και συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Μπαζμπί, με τη σειρά του, μηνύει τον Jay-Z και την Roc Nation, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία προέβη σε απόπειρες δωροδοκίας πελατών του, απείλησε πρώην πελάτες του και προσποιήθηκε κρατικούς αξιωματούχους. Η Roc Nation απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ανοησίες».