Η συναρμολόγηση του αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, σκοπός του οποίου είναι η παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας μέσω της σύντηξης υδρογόνου ξεκίνησε στον Νότο της Γαλλίας 14 χρόνια μετά τη δρομολόγησή του.
«Με τη σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει την υπόσχεση του μέλλοντος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ITER στο Σεν-Πολ-λε-Ντυράν. «Μια ενέργεια που δεν ρυπαίνει, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλής και ουσιαστικά χωρίς απόβλητα. Το ITER αποτελεί μια υπόσχεση για την ειρήνη και την πρόοδο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας για το διεθνές πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2006 με την υπογραφή μίας συνθήκης ανάμεσα σε 35 χώρες: όλες τις χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας), την Ελβετία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκίνησε στις όχθες του ποταμού Ντυράνς, 40 χιλιόμετρα περίπου μακριά από την Εξ αν Προβάνς, στοχεύει στην αναπαραγωγή της απεριόριστης ενέργειας του ήλιου και των άστρων μέσω της σύντηξης του υδρογόνου, με την ελπίδα να βρεθεί εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.
Τους τελευταίους μήνες, πολλά εξαρτήματα του πειραματικού αντιδραστήρα με την ονομασία Tokamak – έχει το ύψος 4ώροφης πολυκατοικίας και ζυγίζει μερικές εκατοντάδες τόνους – που προέρχονται από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και την Ιταλία, παραδόθηκαν στο σημείο.
Η διαδικασία συναρμολόγησης αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2024, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής του ITER, Μπερνάρ Μπιγκό.
Δέκα φορές πιο μεγάλος από αντίστοιχους αντιδραστήρες, οι πρώτες εκδοχές των οποίων εξελίχθηκαν τη δεκαετία του 1950 στη Σοβιετική Ένωση, ο ITER θα επιτρέπει την αναπαραγωγή της αντίδρασης της σύντηξης του υδρογόνου που πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο στην καρδιά του ήλιου. Η σύντηξη θα γίνεται εφικτή με τη θέρμανση σε θερμοκρασία της τάξης των 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου ενός μείγματος δύο ισοτόπων του υδρογόνου, του δευτέριου και του τρίτιου, που θα έχουν λάβει τη μορφή πλάσματος.
Ο ITER θα είναι σε θέση να παραγάγει το πρώτο πλάσμα στα τέλη του 2025-αρχές 2026, ενώ ο αντιδραστήρας θα μπορέσει να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του το 2035.
Η σύντηξη του υδρογόνου θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη και καθαρή πηγή ενέργειας που θα επέτρεπε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Έχοντας παραχθεί με καύσιμα που βρίσκονται σε αφθονία στον πλανήτη μας, όπως το νερό και το λίθιο, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν δημιουργεί ραδιενεργά απόβλητα, εν αντιθέσει με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.