Επιβολή προστίμων, αλλά και βαθμολόγηση της συμπεριφοράς των μαθητών προβλέπει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Τζόρτζια Μελόνι.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίσα Bild, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επαναφέρει στα σχολεία τον βαθμό συμπεριφοράς («Voto di condotta»), ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένους «απαρχαιωμένους» – συγκριτικά με το σήμερα – κανονισμούς. Χαρακτηριστικά, ένας μαθητής που κάνει φασαρία στην τάξη δεν θα προβιβάζεται στην επόμενη, όσο καλοί και αν είναι οι βαθμοί του, που αφορά σε μόνο ένα από τα πολλά αντίστοιχα μέτρα, με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι μαθητές και καθηγητές στην Ιταλία.
Ο βαθμός συμπεριφοράς εισήχθη το 1924 στα ιταλικά σχολεία, υπό τον φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι και ίσχυε μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Υπό το «καθεστώς Μελόνι», ο βαθμός συμπεριφοράς θα αφορά σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα αξιολογούνται με βάση τη συμπεριφορά τους κατά την παραμονή τους στο σχολείο. Η βαθμολογία θα είναι από το 1 μέχρι το 10.
Όποιος μαθητής θα λαμβάνει βαθμολογία συμπεριφοράς κάτω από το μέσο όρο, θα μένει στην ίδια τάξη. Ακόμη κι αν είναι καλός στα μαθήματα. Αλλά, αυτοί που βαθμολογούνται με έξι, θα αναγκάζονται να γράψουν μία έκθεση, υπό τον τίτλο: «Ιθαγένεια και αλληλεγγύη» για να προβιβαστούν.
Η επαναφορά του πειθαρχικού μέτρου είναι μέρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι.
Πρόστιμα για τους βίαους μαθητές
Παράλληλα, αυστηρότερα θα γίνουν και τα ισχύοντα πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία.
Χαρακτηριστικά, οι μαθητές, οι οποίοι θα παίρνουν αποβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίζουν ποινές, όπως η κοινωνική εργασία.
Τα παιδιά και οι νέοι που θα γίνονται βίαιοι απέναντι στους δασκάλους τους θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλουν πρόστιμα, ύψους έως και 10.000 ευρώ, όπως υποστήριξε ο 63χρονος Ιταλός υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα.
«Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα λάβει υπόψη τη συμπεριφορά των μαθητών στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής τους επίδοσης. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση θα αποκαταστήσει «την εξουσία των εκπαιδευτικών». Η ίδια η Μελόνι δεσμεύτηκε ότι ο νέος κανονισμός θα επαναφέρει τον «σεβασμό» στα ιταλικά σχολεία.
Ένας από τους λόγους για τον οποίο λήφθηκαν αυτά τα μέτρα είναι ότι, στην Ιταλία, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς αυξήθηκαν πρόσφατα πάνω από 110% σε σύγκριση με το 2023.
Η Ένωση Διευθυντών Σχολείων της Ιταλίας τάσσεται υπέρ του νέου νόμου σε αντίθεση με την αντιπολίτευση της χώρας που ασκεί δριμεία κριτική στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με το επιχείρημα ότι είναι αναχρονιστική και σκληρή.
Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι ακολουθεί μια αυταρχική πορεία στην εκπαιδευτική πολιτική, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα υπενθυμίζοντας ότι, μόλις τον Ιούλιο, έγινε πρωτοσέλιδο η απόφαση του ιταλικού υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει τα smartphone στα σχολεία.