Μία οικογένεια γιατρών την Ιταλία έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κοροναϊού, ο οποίος μαστίζει τη γείτονα χώρα.
Έξι αδέλφια – από τα συνολικά έντεκα παιδιά της οικογένειας – ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, και έγιναν όλοι τους γιατροί.
Η Repubblica παρουσιάζει τους τρεις αυτούς άνδρες και τις τρεις γυναίκες, που έχουν γίνει διάσημοι στη χώρα τους.
Ο συγγραφέας της οικογένειας
Ο Ντάβιντε Τιτσάνι είναι ο συγγραφέας της οικογένειας, γιατί πέρα από την ιατρική λατρεύει και τις λέξεις.
Είναι 35 χρονών και εργάζεται στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Τζοβάνι Μπόσκο» που βρίσκεται στην καρδιά του Τορίνο.
Πριν από λίγες ημέρες ο νεαρός ιταλός γιατρός κατέφυγε στο «Empills», ένα μπλογκ αφιερωμένο στην επείγουσα ιατρική, για να συντάξει ένα «δελτίο πληροφοριών από ένα τυχαίο χαράκωμα μιας εμπόλεμης χώρας».
Στο κείμενό του αναφέρεται καταρχάς στον φόβο που τον διακατέχει σχεδόν διαρκώς πλέον. Αλλά δεν πρόκειται για τον φόβο της μόλυνσης. «Ο δικός μου είναι διαφορετικός. Είναι ο φόβος του να μην είμαι προετοιμασμένος. Να μην είμαι επαρκής».
Τον φόβο της ανεπάρκειας διαδέχεται η «θέληση για παραιτήσεις, απολύσεις και φυγή. Ανακάλυψα την επιθυμία για εγκατάλειψη. Είχε τη μορφή μιας άδειας καρέκλας δίπλα σε έναν ενενηντάχρονο ο οποίος ψυχορραγούσε».
Γιατροί από… κούνια
Ο Ντάβιντε Τιτσάνι έχει δέκα αδέλφια και αδελφές, πέντε εκ των οποίων είναι επίσης γιατροί με τους τέσσερις να βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στην πρώτη γραμμή της σκληρής μάχης κατά του θανατηφόρου κοροναϊού στην Ιταλία, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα επείγοντα.
Μόνον ο Εμανουέλε Τιτσάνι κατάφερε να παραμείνει στα μετόπισθεν επειδή είναι καρδιολόγος. Αλλά μόνον για λίγες ημέρες καθώς το τμήμα του μετατράπηκε άρον άρον σε πτέρυγα Covid-19.
Γιατρός ήταν και ο πατέρας τους, ο Πιερλουίτζι Τιτσάνι, αλλά και ο παππούς τους. «Πιθανώς να τους επηρέασε ο αέρας που ανέπνεαν», σημείωσε μιλώντας στην Σάρα Στρίπολι της Repubblica η Ροζίνα Τιτσάνι, η χήρα μητέρα τους, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς έξι από τα παιδιά της πείσθηκαν να φορέσουν την ιατρική ποδιά. «Αλλά εγώ έχω έντεκα παιδιά και ανησυχώ για όλα εξίσου», πρόσθεσε η ηλικιωμένη Ιταλίδα.
«Μεγαλώσαμε με τον μύθο ενός πατέρα ο οποίος έφευγε από το σπίτι το πρωί και γυρνούσε το βράδυ και περνούσε την ημέρα του βοηθώντας τους άλλους, οπότε ήταν αδύνατο για εμένα και τα αδέλφια μου να μην αγαπήσουμε αυτό το επάγγελμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντάβιντε.