Στην αρχαία ρωμαϊκή νεκρόπολη του Carmo, η οποία βρίσκεται στη σημερινή νότια Ισπανία, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα γυάλινο δοχείο που περιείχε κρασί σε υγρή μορφή. Το κρασί έχει πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα εξαιτίας των χημικών αντιδράσεων που έχουν λάβει χώρα επί 2.000 χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το δοχείο, εκτός από το κρασί, περιείχε και τα αποτεφρωμένα οστά του Ρωμαίου άνδρα.
Πρόκειται για το αρχαιότερο κρασί που έχει βρεθεί ποτέ, ξεπερνώντας κατά εκατοντάδες χρόνια ένα μπουκάλι κρασιού που ανασκάφηκε από έναν ρωμαϊκό τάφο κοντά στη γερμανική πόλη Speyer το 1867 και χρονολογείται περίπου στο 325 μ.Χ.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το κρασί διατηρήθηκε σε μία από τις ταφικές λάρνακες» δήλωσε ο αρχαιολόγος Χουάν Μανουέλ Ρομάν του Μουσείου της πόλης Καρμόνα.
Η ομάδα ανακάλυψε τον εν λόγω τάφο το 2019 και συνειδητοποίησε γρήγορα πως ήταν απίστευτα ασυνήθιστος επειδή δεν είχε συληθεί. Ανακάλυψε μια σειρά από πολυτελή κτερίσματα – αρώματα, κοσμήματα, υφάσματα, γυάλινα αντικείμενα και ένα μεγάλο μολύβδινο δοχείο. Όταν οι ερευνητές άνοιξαν το δοχείο, βρήκαν μια σφραγισμένη γυάλινη λάρνακα, μισογεμάτη με κάποιο είδος υγρού.
Με επικεφαλής τον χημικό Ντάνιελ Κοζάνο από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Ισπανία, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη σειρά χημικών αναλύσεων, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι αυτό το υγρό. Μέτρησαν το pH του υγρού και την οργανική ύλη στο εσωτερικό του. Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος, προσδιόρισαν τα χημικά στοιχεία στα ορυκτά άλατα του υγρού. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας υψηλής απόδοσης για να προσδιοριστούν οι πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις που περιέχονται σε τρόφιμα και ποτά. Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν στη συνέχεια με κρασιά από τις εξής κοντινές περιοχές: Montilla-Moriles, Jerez και Sanlúcar.
Τόσο το προφίλ των ανόργανων αλάτων όσο και οι πολυφαινόλες έφεραν ομοιότητες με εκείνες από κρασιά και από τις τρεις οινοπαραγωγικές περιοχές. Επιπλέον, μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, το συριγγικό οξύ, απουσίαζε. Αυτό υποδήλωνε ότι αρχικά το κρασί ήταν λευκό.
Ο Ρωμαίος άνδρας ενταφιάστηκε στον ίδιο θάλαμο μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους. Μια άλλη γυάλινη τεφροδόχος στον χώρο περιείχε τα οστά μιας γυναίκας που ονομαζόταν Hispana. Η τεφροδόχος της, εκτός από τα λείψανά της, περιείχε κοσμήματα από κεχριμπάρι, ένα κρυστάλλινο μπουκάλι που περιείχε κάποιο άρωμα και ύφασμα που κάποτε ήταν μετάξι. Η λάρνακα του Ρωμαίου άνδρα περιείχε ένα χρυσό δαχτυλίδι διακοσμημένο με έναν δικέφαλο Ιανό.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science: Reports».