Οι ισλανδικές αρχές ελπίζουν να αποκαταστήσουν «εντός των επόμενων ωρών» την παροχή του ζεστού νερού, η οποία έχει διακοπεί για τους κατοίκους, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.Ένα ποτάμι λάβας κάλυψε την περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα να εκραγεί χθες το μεσημέρι ένας αγωγός υδροδότησης που τροφοδοτούσε με ζεστό νερό τους 28.000 κατοίκους αυτής της περιοχής.
«Ελπίζουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα εντός των επόμενων ωρών. Η αποκατάσταση της τροφοδότησης με ζεστό νερό στο σύστημα θα χρειαστεί αρκετές ώρες», δήλωσε ο Χιόρντις Γκουμουντσντότιρ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλανδικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα σχολεία, οι πισίνες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Σουντούρνες παρέμειναν κλειστά σήμερα εξαιτίας της διακοπής του ζεστού νερού, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.
Ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει ακόμη, ωστόσο οι αρχές προτρέπουν τον πληθυσμό της περιοχής να περιορίσει την κατανάλωση, συμπληρώνεται.Εργασίες για την επιδιόρθωση του αγωγού πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου επικρατούσε κρύο, με τον υδράργυρο στους -14 βαθμούς Κελσίου και σε δύσκολες συνθήκες πρόσβασης εξαιτίας της παρουσίας της λάβας, διευκρίνισε από την πλευρά της η εταιρεία ηλεκτροδότησης HS Orka στον ιστότοπό της.Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO), «καμία εκρηκτική δραστηριότητα δεν παρατηρήθηκε κατά την πτήση ενός ντρόουν της αστυνομίας πάνω από την πληγείσα περιοχή το μεσημέρι» της Παρασκευής.
«Αυτό υποδηλώνει πως η έκρηξη τελείωσε. Καμία ηφαιστειακή δόνηση δεν καταγράφθηκε από τους σεισμογράφους», συμπλήρωσε η ΙΜΟ στο δελτίο της που δημοσίευσε σήμερα το απόγευμα.
Δορυφόρος αποκαλύπτει πόσο εξαπλώθηκε η λάβα από την έκρηξη ηφαιστείου
Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη στη χερσόνησο από τον Δεκέμβριο ενώ, η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης καθώς και περίπου 500 μέτρα από το πολυτελές γεωθερμικό σπα, Blue Lagoon, το οποίο και εκκενώθηκε την Πέμπτη (08/02) και παραμένει κλειστό.
Στα νότια της χώρας, όλες οι πρόσφατες εκρήξεις αφορούσαν την έκχυση λάβας από ρωγμές και όχι από την εκροή τέφρας από το ηφαίστειο στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη το 2011.
Από τους περίπου 4.000 κατοίκους του Γκρένταβικ ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν περιμένουν να επιστρέψουν ποτέ ξανά στα σπίτια τους.
Με 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα η χώρα βρίσκεται πάνω από τη λεγόμενη Μεσοατλαντική Ράχη – το όριο μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη. Ωστόσο, το κρίσιμο είναι για πόσο καιρό αναμένεται να συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα καθώς οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια ή και για αιώνες.