Ιράν: Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους από μία στενά ελεγχόμενη ομάδα που είναι πιστή στον υπέρτατο ηγέτη, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται και εκφράζεται με την αδιαφορία των πολιτών λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της απογοήτευσης με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Περίπου 58.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 08:00 τοπική ώρα και έχει προγραμματιστεί να κλείσουν στις 6:00 μ.μ. σε όλη τη χώρα, όπου πάνω από 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, οι Ιρανοί θα αποφασίσουν μεταξύ του πραγματιστή συντηρητικού Mohamad Baqer Qalibaf, του υπερσυντηρητικού Saeed Jalili και του μεταρρυθμιστή Masoud Pezeshkian ποιός θα διαδεχθεί τον Πρόεδρο Ebrahim Raisí, ο οποίος σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα τον Μάιο.

Ο Ιρανός πρόεδρος έχει εξουσία λήψης αποφάσεων για εθνικά θέματα και σε μικρότερο βαθμό για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στο Ιράν, όπου ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, υπηρετεί ως αρχηγός κράτους με τεράστιες εξουσίες.

Τα στοιχεία των τοπικών δημοσκοπήσεων δείχνουν έναν πιθανό δεύτερο γύρο σε μια εβδομάδα, καθώς φαίνεται ότι κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Κατά την εκλογική παράδοση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ψήφισε νωρίς το πρωί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και κάλεσε τους Ιρανούς εκ νέου να συμμετάσχουν στις εκλογές.

«Είναι σημαντικό να έχουμε υψηλή συμμετοχή και να ψηφίζει ο κόσμος. Είναι αναγκαιότητα για την Ισλαμική Δημοκρατία», δήλωσε η ανώτατη θρησκευτική και πολιτική αρχή της χώρας, σε έκκληση που έχει επαναληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ των ψηφοφόρων, ωστόσο, ο σκεπτικισμός και η απάθεια κυριαρχούν εν μέσω μιας οικονομίας που επιβαρύνεται από 40% πληθωρισμό, υποτιμημένο ριάλ και 20% ανεργία των νέων.

Σε αυτό προστίθεται η απογοήτευση πολλών Ιρανών, ιδιαίτερα των νέων, από την Ισλαμική Δημοκρατία λόγω της έλλειψης κοινωνικών ελευθεριών, ειδικά του ισλαμικού πέπλου, ένα καυτό θέμα από τον θάνατο του Mahsa Amini το 2022, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά το Ισλαμικό πέπλο, το οποίο πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες κατά των αρχών.

Αυτή η απάθεια μεταξύ των 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ανησυχεί την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή στις εκλογές ως ένδειξη της νομιμότητάς της και της λαϊκής υποστήριξής της.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή στα 45 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όταν μόνο το 41% ​​του εκλογικού σώματος πήγε στις κάλπες, ενώ το 48% ψήφισε στις προεδρικές εκλογές του 2021.

Έτσι, ο Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν στις εκλογές για να «νικήσουν τον εχθρό» και να εκλέξουν έναν πρόεδρο που πιστεύει στις αρχές της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Πηγή: EFE, Ertnews.gr