Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι οι εχθροί της Τεχεράνης μπορεί να είναι σε θέση να χτυπήσουν τα πυρηνικά κέντρα της χώρας, αλλά δεν μπορούν να της στερήσουν την ικανότητά της να κατασκευάσει νέα.
Ο Πεζεσκιάν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις αφότου η Washington Post ανέφερε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να εξαπολύσει προληπτική επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι τα μέσα του έτους.
Χτύπημα μέχρι τα μέσα του έτους
Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να εξαπολύσει προληπτική επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι τα μέσα του έτους, ανέφερε αργά χθες, Τετάρτη, η Washington Post, επικαλούμενη αναφορές.
Τέτοια επίθεση θα καθυστερούσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά εβδομάδες ή μήνες, θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή και θα αύξανε τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης, σύμφωνα με αναφορές πληροφοριών που επικαλείται η εφημερίδα.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Η Post ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, η CIA, η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο
Ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στην Post ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
«Προτιμά να διαπραγματευτεί λύση στα μακροχρόνια ζητήματα των Αμερικανών με το ιρανικό καθεστώς ειρηνικά, ωστόσο δεν θα περιμένει επ’ αόριστον εάν το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει το ζήτημα και σύντομα», ανέφερε ο Χιουζ.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το Ισραήλ είναι πιθανό να επιχειρήσει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό και του Νατάνζ του Ιράν.
Έξοδος από τη συμφωνία-ορόσημο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και η Ευρώπη διαπραγματεύτηκαν συμφωνία με το Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ωστόσο ο Τραμπ, στην πρώτη του θητεία, με την ενθάρρυνση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία-ορόσημο και διέταξε την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στην Τεχεράνη το 2018.
Το Ιράν έχει επανεκκινήσει έκτοτε το πυρηνικό του πρόγραμμα και εμπλουτίζει ουράνιο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.
Το Ιράν, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συναντήθηκαν στη Γενεύη για να αναζητήσουν τρόπο επανέναρξης των πυρηνικών συνομιλιών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, τον Ιανουάριο.