Καταπράσινη έχει γίνει η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού τη Καλιφόρνια εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων φυκιών που βρίσκονται σε αυτή. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που είναι ορατό και από το διάστημα, ανέφερε η NASA.
Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι «φωτεινοί πράσινοι στρόβιλοι ήταν ορατοί στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της λίμνης», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία, και μπορεί να προκλήθηκαν από κυανοβακτήρια, γνωστά και ως κυανοφύκη, καθώς και από άλλα είδη φυτοπλαγκτού.
Η Λίμνη Κλίαρ, η οποία εκτείνεται σε 176 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Καλιφόρνια, είναι σημαντικός κόμβος για ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και άλλες μορφές αναψυχής. Βρίσκεται περίπου 160 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της περιοχής έχουν προειδοποιήσει τους επισκέπτες να προσέχουν τις ανθίσεις των φυκιών, να κρατούν τα κατοικίδια μακριά και να αποφεύγουν το νερό «που φαίνεται αποχρωματισμένο, έχει στρώματα από αφρούς ή αναδύει άσχημη οσμή».
«Η εμφάνιση κυανοβακτηρίων στη Λίμνη Κλίαρ δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά έχει εμφανιστεί νωρίτερα και σε μεγαλύτερη αφθονία από ό,τι συνήθως», σημειώνει η τοπική εφημερίδα Press Democrat.
Στη Λίμνη Κλίαρ, σύμφωνα με τη NASA, «οι απορροές από κοντινά αγροκτήματα, αμπελώνες, ελαττωματικά σηπτικά συστήματα, ορυχεία χαλικιών και ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο υδραργύρου συμβάλλουν σε προβλήματα ποιότητας νερού στη λίμνη».