Επιφανείς Αμερικανοί αναλυτές και πολιτικοί, προερχόμενοι από τον χώρο της συντηρητικής Ρεπουμπλικανικής δεξιάς, σπεύδουν να αμφισβητήσουν όχι μόνο τη χρησιμότητα όσων ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα την περασμένη Τρίτη από τον Λευκό Οίκο, αλλά ακόμη και τα κίνητρα του Αμερικανού προέδρου.
Ρεπουμπλικανοί εναντίον Ρεπουμπλικανών; Κι όμως. Μόλις δυόμισι εβδομάδες έπειτα από την ορκωμοσία Τραμπ, η αμερικανική Δεξιά παρουσιάζεται να ανταλλάσσει (φίλια) πυρά, αποκαλύπτοντας διαφωνίες γύρω από όσα προωθεί ο 78χρονος πρόεδρος.
Τα πρώτα «ρήγματα» θα έκαναν την εμφάνισή τους στον άξονα Μασκ-Μπάνον, για τις βίζες (H-1B) με τις οποίες οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ φέρνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενους από το εξωτερικό. Ελον Μασκ και Στιβ Μπάνον, ο νυν σύμβουλος του Τραμπ από τη μία πλευρά και ο πρώην σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού προέδρου από την άλλη, παρουσιάστηκαν να συγκρούονται δημόσια για αυτό το καθεστώς των αδειών εργασίας με βάση το οποίο γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ χιλιάδες «εξειδικευμένοι» υπάλληλοι από το εξωτερικό.
Από το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου ωστόσο και έπειτα, ήρθε να προστεθεί στις ενδο-ρεπουμπλικανικές διαφωνίες ακόμη ένα θέμα: εκείνο της Γάζας.
Σε μια κίνηση που εξέπληξε εχθρούς αλλά και φίλους, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την περασμένη Τρίτη, έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να θέσουν υπό αμερικανικό έλεγχο τη Λωρίδα της Γάζας, να απομακρύνουν από εκεί όλους τους Παλαιστινίους (τους οποίους θα πρέπει να υποδεχθούν η Ιορδανία και η Αίγυπτος) και να προχωρήσουν -εν συνεχεία- στην ανοικοδόμηση του ισοπεδωμένου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς παράκτιου θύλακα, τον οποίο θα μετατρέψουν σε «ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Το -πέρα από κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας- κτηματομεσιτικού τύπου πλάνο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις και επικρίσεις. Μεταξύ όσων αντέδρασαν ωστόσο, ήταν και πολλοί Ρεπουμπλικανοί.
Με μακροσκελή άρθρα τους στον ιστοχώρο του πολιτικά συντηρητικού περιοδικού the American Conservative, αναλυτές όπως ο Τζέιμς Κάρντεν και ο Σπένσερ Νιλ έσπευσαν να «αδειάσουν», και μάλιστα κατά τρόπο σκληρό, όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα.
Οι Αμερικανοί δεν ψήφισαν τον Τραμπ για «να κάνει τη Γάζα όμορφη ξανά» («Make Gaza Beautiful Again»), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο σε ανάρτησή του. Τον ψήφισαν για «να κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά» («Make America Great Again»), κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέσα από νέες -τύπου nation building- αμερικανικές περιπέτειες εκτός των αμερικανικών συνόρων, όπως ήταν εκείνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, περιπέτειες που κόστισαν στις ΗΠΑ τρισ. δολ. και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές Αμερικανών στρατιωτών, χωρίς τελικά να φέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό υποστηρίζει ο Σπένσερ Νιλ στο άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Not My MAGAza» (που συνδυάζει το ακρωνύμιο MAGA με τη λέξη Gaza). Ο Καναδάς, ο Παναμάς και η Γροιλανδία, που έχουν επίσης βρεθεί στο «στόχαστρο» του Τραμπ το τελευταίο διάστημα, είναι γεωγραφικά δίπλα στις ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τη Γάζα. «Ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δεν πρέπει να πεθάνει προστατεύοντάς τη Γάζα από μουσουλμάνους τρομοκράτες ή ένθερμους σιωνιστές, κι ούτε ένα δολάριο από αμερικανικούς φόρους δεν θα πρέπει να δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση αυτής της περιοχής, την ώρα που η Βόρεια Καρολίνα και το Λος Αντζελες ακόμη αναρρώνουν από φυσικές καταστροφές στις οποίες συνέβαλε η ανθρώπινη κακοδιαχείριση», προσθέτει ο Νιλ.
«Ενα τέτοιο σχέδιο, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε καταστροφή τις ΗΠΑ και την προεδρία Τραμπ. Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι στενοί σύμβουλοι του Τραμπ, όπως η προσωπάρχης Σούζαν Γουάιλς και ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, συμφώνησαν με κάτι τέτοιο», γράφει ο Τζέιμς Κάρντεν στον ιστοχώρο του πολιτικού συντηρητικού the American Conservative.
Στον αντίποδα, Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές όπως ο Λίντσεϊ Γκρέιχαμ και ο Ραντ Πολ έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους.
«Το Make America Great Again στρατόπεδο είναι διχασμένο», γράφει η Εμιλι Τζασίνσκι στον ιστοχώρο UnHerd, επικαλούμενη πηγές από τον Λευκό Οίκο. «Από τη μία πλευρά βρίσκεται ένα ιδεολογικά καθοδηγούμενο πλήθος το οποίο όμως παίρνει θέση ενάντια σε όσους υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν την ατζέντα του Τραμπ», προσθέτει.
Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτήν την τραμπική ατζέντα;
Τα πραγματικά κίνητρα του Τραμπ;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ επιλέγει σκοπίμως να ταράζει τα νερά μέσα από ακραίες προτάσεις, προκειμένου έτσι να κινητοποιήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις που οδηγούν στην απεμπλοκή από πολυετή τέλματα και αδιέξοδα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, λένε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε τώρα κάτι «παλαβό» για τη Γάζα όχι με στόχο να το υλοποιήσει κατά κυριολεξία, αλλά με στόχο να δώσει νέα ώθηση σε εναλλακτικές προτάσεις επίλυσης του Παλαιστινιακού…
Ο Τζέιμς Κάρντεν έχει, πάντως, διαφορετική άποψη, την οποία μάλιστα εκφράζει μέσα από τις (ιστο)σελίδες ενός πολιτικά συντηρητικού περιοδικού όπως είναι το the American Conservative. Σύμφωνα με τον Κάρντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει στο μάτι το Νόμπελ Ειρήνης το οποίο θεωρεί ότι του αξίζει, και παράλληλα επηρεάζεται από τον «κτηματομεσίτη» γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είχε όντως ρίξει στο τραπέζι ήδη από πέρυσι, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard Τάρεκ Μασούντ, την ιδέα της ανοικοδόμησης μιας Γάζας στην οποία δεν θα ζουν πια Παλαιστίνιοι…
*Tου Γιώργου Σκαφιδά
Πηγή: kathimerini.gr