τεστ Covid ΕΟΔΥ

Η μετάλλαξη του κοροναϊού τρομάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού το νέο στέλεχος του ιού «ξέφυγε» εκτός των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησαν για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις αεροσκαφών.

«Καμπανάκι» από Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με αξιωματούχους της Βρετανίας μετά την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού και κάλεσε τα μέλη του στην Ευρώπη «να ενισχύσουν τους ελέγχους τους». H νέα παραλλαγή της νόσου μεταδίδεται πιο γρήγορα, δεν θεωρείται όμως ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί και στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως ανέφερε ο Π.Ο.Υ. στο BBC.

Καθησυχάζει ο Ηλ. Μόσιαλος

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι πολύ νωρίς, ακόμη δεν γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού. «Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», αναφέρει και καταλήγει:

«Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.

(…) ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης».

«Μην αγχωνόμαστε», λέει ο Μ. Δερμιτζάκης

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης.

Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη.

Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δηλαδή τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια».