Πρόθυμη να σταματήσει να κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίστηκε η Χαμάς, σε ένα άνοιγμα που συνέπεσε χρονικά με τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να παραταθεί η αρχική κατάπαυση του πυρός και να συμφωνηθούν όροι για μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν είναι απαραίτητο για τη Χαμάς να είναι μέρος της πολιτικής και διοικητικής κατάστασης στην επόμενη φάση της Γάζας, ειδικά αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασίμ στην τηλεόραση Al Arabiya.
Η απόφαση αυτή θα ικανοποιούσε ένα από τα αιτήματα του Ισραήλ προς τη Χαμάς, που θα επέτρεπε την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας, όταν η τρέχουσα λήξει στις αρχές του επόμενου μήνα.
Ωστόσο, ένα άλλο αίτημα είναι να αφοπλιστεί η Χαμάς, όρος που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα ικανοποιήσει.
Η άρνηση του Ισραήλ να δηλώσει ποια θεωρεί αποδεκτή εναλλακτική κυβέρνηση αντί της Χαμάς θολώνει περαιτέρω τις μεταπολεμικές προοπτικές στη Γάζα, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης, να εμπλακεί.
Η αμφιλεγόμενη πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να σταλούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας στο εξωτερικό για να ανοίξει ο δρόμος για την πολυετή ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους και επικρίθηκε από πολλούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής.
«Δεν είμαστε προσκολλημένοι στην εξουσία», δήλωσε ο Κασίμ. «Η έναρξη της πραγματικής ανοικοδόμησης δεν εξαρτάται απαραίτητα από το αν η Χαμάς θα είναι μέρος αυτών των αποφάσεων».
Με την αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να πλησιάζει στο τέλος της, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ εξέφρασε την Κυριακή την αισιοδοξία του ότι οι συνομιλίες της δεύτερης φάσης, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, θα προχωρήσουν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του σήμερα (17.02.25)το βράδυ για να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες και πολεμά το Ισραήλ από τότε που επιτέθηκε στη χώρα τον Οκτώβριο του 2023.