Σοβαρά φαίνεται να απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αφού παρά το γεγονός πως η Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες είχε άτυπο χαρακτήρα, στην ουσία αποτέλεσε ένα πεδίο αρχικών σκέψεων και διατύπωσης απόψεων στην κατεύθυνση εξεύρεσης άμεσων λύσεων.
Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί με σιγουριά, είναι ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσει η ιδέα για το ευρωομόλογο, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες άμυνας και ενεργειακών δαπανών. Στην γαλλική πρόταση αντιτάχθηκε πρώτη η Γερμανία με την υποστήριξη και άλλων χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ολλανδία. Η Ελλάδα, από την άλλη, ήταν εξαρχής υπέρ κάθε μέτρου αμοιβαιοποίησης χρέους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης εκτάκτων δαπανών.
Στο πλαίσιο των κοινών θέσεων πάντως, εντάσσονται τα μέτρα για τη στήριξη των ενεργειακών δαπανών, τα οποία θα επεξεργαστούν ως και τις 24 Μαρτίου για να κατατεθούν επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη της την πρόταση 6 σημείων του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο η κωδικοποίηση των μέτρων θα επισημοποιηθεί προς το τέλος Μαρτίου.
Μητσοτάκης
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» τόνισε στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι επισημάνθηκε πως στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και, δυστυχώς, θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση», ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά».
Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτησή τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους. Ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρότασή του προς τη Φον ντερ Λάιεν για να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι γίνεται ευρεία αναφορά στο ανακοινωθέν της ΕΕ το αίτημα να εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν της τιμής φυσικού αερίου. Επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη-μέλη για την πρότασή μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».
«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρότασή μου, η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά» ανέφερε.