Για ακόμη μια φορά, η Shein έρχεται στο προσκήνιο για ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία των καταναλωτών τα προϊόντα της. Μόλις πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση της Σεούλ ανακοίνωσε ότι παιδικά προϊόντα που πωλούνται από την κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.
Αυτή τη φορά, η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Ιταλίας ξεκίνησε έρευνα σε μια εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο, η οποία διαχειρίζεται τον ιστότοπο και την εφαρμογή της Shein, σχετικά με πιθανούς παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται στον ιστότοπο της εταιρείας.
Η έρευνα στρέφεται κατά της Infinite Styles Services CO. Limited και κατηγορεί τη Shein ότι προσπαθεί «να μεταδώσει μια εικόνα της παραγωγής και της εμπορικής βιωσιμότητας των ενδυμάτων της μέσω γενικών, ασαφών, συγκεχυμένων ή/και παραπλανητικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας.
Η Shein δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να συνεργαστεί ανοιχτά με τις αρμόδιες ιταλικές αρχές, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και πληροφορίες για την αντιμετώπιση τυχόν ερευνών».
Πληροφορίες του Reuters μεταδίδουν ότι η ιταλική αρχή δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή ρούχων «evoluSHEIN», που δηλώνεται ως βιώσιμη, θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές σχετικά με την ποσότητα των «πράσινων» υφασμάτων που χρησιμοποιούνται, ενώ δεν τους ενημερώνουν επίσης για το γεγονός ότι τα ρούχα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν περαιτέρω.
Είπε, επίσης, ότι ο ιστότοπος της Shein φαίνεται να δίνει έμφαση στη δέσμευση για απαλλαγή από τον άνθρακα, η οποία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παρουσιάζεται στις εκθέσεις βιωσιμότητας της Shein για το 2022 και το 2023.
Η Shein ιδρύθηκε στην Κίνα και είναι γνωστή για την τεράστια ποικιλία από μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές. Η μεταχείριση των εργαζομένων της και το περιβαλλοντικό της ιστορικό έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο μετά τις αναφορές ότι θα μπορούσε να εισαγάγει τις μετοχές της στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες για τα δικαιώματα των καταναλωτών αντιμετωπίζουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ (5.590$-11,2 εκατομμύρια δολάρια).