αφιερωμα στον βαγγελη παπαθανασιου από την NASA

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν αφιερώματα, ενώ επιφανείς προσωπικότητες αποχαιρετούν με αναρτήσεις τους τον μεγάλο συνθέτη που γνώρισαν με το όνομα Vangelis. Ένα από τα «αντίο» που ξεχώρισαν ήταν αυτό της NASA.

Σε ανάρτησή της η NASA ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα») και συνεχίζει:

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, τον μεγάλο Βαγγέλη Παπαθανασίου είχε αποχαιρετήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA):

«Είμαστε πολύ λυπημένοι για την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ενθουσιασμένος με τη μουσική και τη σύνδεσή της με την επιστήμη, ήταν καλός φίλος της ESA και της διαστημικής κοινότητας. Το έργο του έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε μαζί του στο άλμπουμ #Rosetta».

Το άλμπουμ Rosetta ήταν αφιερωμένο στο ομώνυμο διαστημόπλοιο της ESA που εκτοξεύτηκε το 2004 με αποστολή να εξερευνήσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος.  Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους.

Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Έμμυ και προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ.

Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Δύο χρόνια αργότερα η ΝΑΣΑ του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμά της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το 2013 η ΝΑΣΑ υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Παπαθανασίου με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ’ οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Παπαθανασίου να συνθέσει τη μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έτσι, συνέθεσε μια μουσική τριλογία (Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα) η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.

Το σύμπαν, που τόσο αγάπησε και ύμνησε με τις ουράνιες μουσικές του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, συνωμότησε ώστε ο μουσικός κύκλος της επίγειας ζωής του να κλείσει με μια δισκογραφική έκδοση αφιερωμένη στο διάστημα. Ο λόγος για το άλμπουμ του «Juno To Jupiter» που κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου και ήταν εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος Juno, στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία.

Το 1995, η παγκόσμιας απήχησης προσφορά του Vangelis και η γοητεία που ανέκαθεν του εξασκούσε το Διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την ονομασία ενός μικρού πλανήτη, προς τιμήν του, από το «Ιnternational Astronomical Union’s Minor Planet Center» στο Smithsonian Astronomical Observatory. Ο Asteroid 6354, σήμερα και για πάντα, ονομαζόμενος Vangelis, βρίσκεται 247 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Σε κοντινή απόσταση, με τη διαστημική έννοια του όρου, βρίσκονται οι μικροί πλανήτες Βeethoven, Μozart και Βach.

Το μεγάλο παράπονο για τη γενέτειρά του

Εκφράζοντας το μεγάλο παράπονο που είχε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου από τη γενέτειρα του, η ανιψιά του,   δημοσιογράφος Ελένη Παπαθανασίου, είπε πως «ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως και όταν έπρεπε. Το 2007, στο τελευταίο ταξίδι του στον Βόλο, που είχε έρθει με κορυφαίους επιστήμονες της NASA, του είχαν αρνηθεί να πάει μια βόλτα με την “ΑΡΓΩ” (σημ: το αντίγραφο της τριήρους) και από τότε πείσμωσε και δεν ήρθε ξανά στον Βόλο».