Η Κέμι Μπάντενοχ διαδέχεται τον Ρίσι Σούνακ στο τιμόνι των Συντηρητικών

Η Κέμι Μπάντενοχ είναι η επόμενη ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία διαδεχόμενη τον Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να ανασυγκροτήσει το κόμμα μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου.

Η Μπάντενοχ έλαβε 53.806 ψήφους έναντι 41.000 του Ρόμπερτ Τζένρικ, σε σύνολο 131.680 ψηφοφόρων. Με την ίδια, να κερδίζει την πλειοψηφία των ψήφων μεταξύ των μελών του κόμματος, στο τελευταίο στάδιο μιας πολύμηνης εσωκομματικής αναμέτρησης, με τους αρχικούς έξι υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος, να μειώνονται τελικά σε δύο.

Η ίδια στις πρώτες της δηλώσεις ανέφερε: «Είναι η πιο τεράστια τιμή να εκλεγώ σε αυτόν τον ρόλο, να ηγηθώ του κόμματος που αγαπώ – του κόμματος που μου έχει δώσει τόσα πολλά. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να ξεπληρώσω αυτό το χρέος».

Σήμερα, η 44χρονη Μπάντενοχ είναι η επόμενη ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστού και ως Συντηρητικοί. Έχει κατηγορήσει την αριστερή πολιτική για την καταστροφή της Νιγηρίας και δήλωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που έγινε θαυμάστρια της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Μπάντενοχ έχει πει ότι συμμερίζεται τις «αξίες της Θάτσερ για αυτοδυναμία, προσωπική ευθύνη και ελεύθερες αγορές».

Πιστεύει ότι ο συντηρητισμός βρίσκεται σε κρίση και ότι το κόμμα της πρέπει να ξαναβρεί «το δρόμο του», έχοντας χάσει τις αρχές και τις αξίες του. Για την ίδια, αυτό έχει γίνει σαφές μετά την ήττα του κόμματος στις γενικές εκλογές τον Ιούλιο. Οι Συντηρητικοί από 365 έδρες και απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατέληξαν σε μόλις 121 έδρες.

Κέμι Μπάντενοχ: Ποια είναι η νέα ηγέτης των Τόρις

Η Κέμι Μπάντενοχ ήταν 16 ετών όταν επέστρεψε στο Λονδίνο από τη Νιγηρία. Ήταν μόνη της και είχε μόνο 100 λίρες (περίπου 120 ευρώ/ 130 δολάρια) στην τσέπη της. Οι γονείς της την είχαν στείλει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα μπορούσε να σφυρηλατήσει μια καλύτερη ζωή, μακριά από το πολιτικό χάος της πατρίδας της και το στρατιωτικό καθεστώς. Όταν δεν πήγαινε σχολείο, συντηρούσε τον εαυτό της δουλεύοντας στα McDonald’s.

Τους μήνες που πέρασαν από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά την καταστροφική ήττα των Συντηρητικών, ο Μπάντενοχκυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η ίδια, μαζί με τον Ρόμπερτ Τζένρικ, πρώην υπουργό Μετανάστευσης στην κυβέρνηση του Σούνακ, ο οποίος, όπως και η Μπάντενοχ, ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ήταν οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.

Πιστεύει ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θέλουν επειγόντως να περιοριστεί η μετανάστευση

«Εάν εκλεγώ, εγώ θα αναπτύξω το πληρέστερο και πιο λεπτομερές σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης που έχει προτείνει ποτέ οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα», έγραψε σε άρθρο της τον Σεπτέμβριο στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Η Μπάντενοχ πιστεύει ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη Βρετανία πρέπει να ενσωματωθούν και να υιοθετήσουν τις βρετανικές αξίες και έχει προτείνει την εφαρμογή μιας «στρατηγικής ενσωμάτωσης».

«Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν την ανοχή μας όσοι έρχονται, μόνο και μόνο για να υπονομεύσουν τις ίδιες τις αξίες που μας επέτρεψαν να πετύχουμε», έγραψε στην Telegraph.

Με πληροφορίες από Guardian και Dw