Στις 20 Απριλίου του 1972, ο 36χρονος Σαρλς Ντιουκ γίνεται ο νεότερος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη. Αυτό ως γεγονός αρκεί από μόνο του για να υποδηλώσει την ιστορικότητα της αποστολής του Apollo 16.
Ο νεαρός τότε αστροναύτης από τη Σάρλοτ των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού προσεληνώθηκε στον φυσικό δορυφόρο της Γης, έκανε τα πρώτα του βήματα στο έδαφος και ξεκίνησε την εξερεύνηση του.
Πέραν τούτου όμως, ο Ντιουκ φεύγοντας, άφησε πίσω του μια κορνίζα με μια οικογενειακή φωτογραφία. Την ακούμπησε στο έδαφος και την φωτογράφησε, αφήνοντας για πάντα το στίγμα του στο φεγγάρι.
Στη φωτογραφία φαίνεται ο ίδιος, η σύζυγος του και οι δύο γιοι τους. «Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Τσάρλι Ντιουκ, από τον Πλανήτη Γη, που έφτασε στο φεγγάρι στις 20 Απριλίου 1972», έγραψε ως σημείωμα πίσω από την φωτογραφία.
Ο συμβολισμός πίσω από την κίνηση του
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του ενόψει της αποστολής του Apollo 16, ο Ντιουκ βρισκόταν για καιρό μακριά από την οικογένεια του. Εκείνος ζούσε στη Φλόριντα, έχοντας αφήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του πίσω στο Χιούστον.
Τα παιδιά του δεν τον έβλεπαν συχνά και κάποια στιγμή τον ρώτησαν αν θα μπορούσε να τα πάρει μαζί του στο ταξίδι του στο φεγγάρι. Ο Ντιουκ τους εξήγησε ότι θα έχει μαζί του μια φωτογραφία, ώστε με αυτόν τον τρόπο, να βρεθούν όλοι μαζί εκεί ως οικογένεια.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η φωτογραφία
Το πιθανότερο είναι πως 53 χρόνια αργότερα, η φωτογραφία δεν θα είναι σε καλή κατάσταση. Ο ίδιος ο Ντιουκ είχε αναφέρει πως «η θερμοκρασία εκεί φτάνει τους 200 βαθμούς και τη νύχτα πέφτει στους μηδέν. Εκτιμώ ότι δεν θα άντεξε και πολύ και θα ξεθώριασε…».
Η αλήθεια είναι πως λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της, η κορνίζα είναι σχεδόν απίθανο να εντοπιστεί εξ αποστάσεως από κάποιον δορυφόρο.
Εκ των πραγμάτων δεν γνωρίζουμε τη τύχη της, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για τον ίδιο τον Ντιουκ που τόνισε ότι όλο το νόημα κρύβεται στο περιεχόμενο της φωτογραφίας – κι όχι στο που βρίσκεται αυτή σήμερα.