Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε εκτενή συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα Ouest France ενόψει της σημερινής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ και των απειλών που επισείει περί “εμπορικού πολέμου”, δήλωσε ότι «αν θιγούν τα συμφέροντά μας θα αντιδράσουμε”, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας “ισχυρής Ευρώπης” έτοιμης να γίνει σεβαστή.
Αναλυτικότερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ τόνισε ότι η φιλία Γαλλίας- Αμερικής κρατά πάνω από δύο αιώνες και έχει επιβιώσει 59 αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ενώ αναφορικά με τις απειλές ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης διερωτάται ποιος θα είχε συμφέρον από κάτι τέτοιο; Όπως επισημαίνει, οι Αμερικανοί έχουν εμπορικό έλλειμμα απέναντι στην ΕΕ, αλλά το ακριβώς αντίθετο ισχύει όσον αφορά στις επενδύσεις. «Πολλά αμερικανικά συμφέροντα και εταιρείες έχουν παρουσία στην Ευρώπη. Αν αυξήσουμε τους φόρους και τους δασμούς, τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Το ίδιο ισχύει και για την αμερικανική μεσαία τάξη, η οποία θα έβλεπε την αγοραστική της δύναμη να μειώνεται. Αν θιγούν τα συμφέροντά μας, θα αντιδράσουμε με σθεναρή βούληση. Αλλά προτού εμπλακούμε εμείς οι ίδιοι σε ένα είδος κλιμάκωσης, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν να χάσουν τα πάντα από έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη» υπογραμμίζει ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας ότι «έχουν αλλάξει πολλά από την πρώτη θητεία του Τραμπ και η Ευρώπη έχει εξοπλιστεί με μέσα εμπορικής άμυνας». «Το είδαμε αυτό στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγονται από την Κίνα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη στο εμπόριο. Εάν διαπιστώσουμε καταχρηστικές ή αθέμιτες πρακτικές, θα προβούμε σε αντίποινα» σημειώνει ο Μπαρό.
Σε ερώτηση για τα σχόλια Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά και κατάληψης της Γροιλανδίας και το αν μπορεί κανείς να τον θεωρήσει αξιόπιστο σύμμαχο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι δεν πιστεύει πως θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. «Είναι φυσικό για τον Τραμπ να προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα, αυτή είναι η δουλειά του. Είναι στο χέρι μας, όμως, να υπερασπιστούμε τα δικά μας και να είμαστε ασυμβίβαστοι σε ό,τι είναι αδιαπραγμάτευτο. Στη Γροιλανδία, όπως και αλλού, τα σύνορα της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτα, το ίδιο ισχύει και για την ακεραιότητα των δημοκρατικών μας διαδικασιών» επισημαίνει ο Μπαρό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι «ζούμε σε μια εποχή όπου ο νόμος του ισχυρότερου επιστρέφει» και ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να αυτοεπιβεβαιωθεί χωρίς αναστολές ή συμπλέγματα». «Παρόλο που διαθέτει σημαντικές δυνατότητες στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, η Ευρώπη αγνοεί ότι είναι μια μεγάλη δύναμη, αλλά απέναντι στη νέα παγκόσμια αταξία, πρέπει να αποκαλυφθεί ως τέτοια και η Γαλλία πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο σε αυτό» αναφέρει.
Στην ερώτηση για το αν φοβάται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα πορευτούν μόνες τους με την κυβέρνηση Τραμπ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η Ευρώπη, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και το μοντέλο της, είναι να μιλάει «με μια φωνή».
Όσον αφορά στην Ουκρανία ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό επαναλαμβάνει τη γαλλική θέση ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια των Ευρωπαίων και το μέλλον του διεθνούς δικαίου. «Αν η Ουκρανία ήταν αναγκασμένη να συνθηκολογήσει σήμερα, θα δημιουργείτο ένα προηγούμενο που θα κατοχύρωνε οριστικά το δίκαιο του ισχυρότερου. Θα ήταν μια μόνιμη πρόσκληση προς όλα τα αυταρχικά καθεστώτα να εισβάλλουν ατιμώρητα στους γείτονές τους. Μια τέτοια έγκριση θα έβλαπτε σίγουρα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ιδίως στον Ειρηνικό και στη Σινική Θάλασσα. Πιστεύω ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος» δηλώνει σχετικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Για το αν οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε περίπτωση που υποχωρήσει η αμερικανική βοήθεια και σε ποιο βαθμό η Γαλλία είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί για μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας, ο Μπαρό αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή. «Δεν θα επιστρέψουμε στον κόσμο όπως ήταν πριν από τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από σχεδόν 3 χρόνια. Η απειλή έχει μεταλλαχθεί έχοντας πάρει τη μορφή μιας εισβολής μεγάλης κλίμακας, έχει διεθνοποιηθεί και υβριδοποιηθεί. Είτε θα παραμείνουμε τυφλοί σε αυτή τη μετάλλαξη της απειλής και θα επιτρέψουμε να μας πλησιάσει το μέτωπο με κίνδυνο να εμπλακούμε μια μέρα στον πόλεμο, είτε θα αυξήσουμε σημαντικά την άμυνά μας για να αποτρέψουμε την απειλή και τότε θα έχουμε ειρήνη», υπογραμμίζει. Όσον αφορά, ειδικότερα, το ΝΑΤΟ, ο Γαλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ό,τι κι αν συμβεί, διότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να μειώσουν το επίπεδο δέσμευσής τους στο ΝΑΤΟ. Αντί να το βλέπουμε ως τραγωδία και να λυπούμαστε τους εαυτούς μας, θα πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη Συμμαχία, να αναπτύξει το δικό της όραμα και τις δικές της δυνατότητες. Αυτό εννοούμε με τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ που υπερασπιζόμαστε» σημειώνει.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει ότι μετά την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, αναδύεται τώρα μια νέα ελπίδα για την περιοχή. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε έναν καταστροφικό πόλεμο που κράτησε πάρα πολύ καιρό και καλεί τη Χαμάς και το Ισραήλ να σεβαστούν τους όρους της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μια διαρκή ειρήνη. Όσον αφορά στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γαλλία σε αυτή τη διαδικασία, δηλώνει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα εφαρμοστεί σταδιακά και ότι η η Γαλλία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η Γαλλία συζητά εδώ και μήνες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα επηρεάσει τις σχετικές συζητήσεις στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, ώστε, αν χρειαστεί, μια διεθνής αποστολή βοήθειας να συμμετάσχει στην ανάκτηση και τη διοίκηση της Γάζας. Με τα Ηνωμένα Έθνη επετεύχθη, χάρη στη UNIFIL στο νότιο Λίβανο, όπου συμμετέχουν 700 Γάλλοι στρατιώτες, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, σημειώνει, ενώ σε ερώτηση για το αν η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο, απαντά ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να ενισχυθεί.
Περαιτέρω, όσον αφορά στην επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στον Λίβανο, ο Μπαρό αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έτυχε θερμής υποδοχής στη Βηρυτό, όπου μετέφερε ένα μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης, ενώ εκφράζει τη συγκίνησή του για την ελπίδα που είδε να επιστρέφει επιτέλους στα μάτια του λιβανέζικου λαού. Ο ίδιος προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ο μόνος ορίζοντας για τον Λίβανο είναι αυτός ενός ισχυρού, κυρίαρχου κράτους με μονοπώλιο στα όπλα, ικανού να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των σιιτικών. Και να ζει σε ειρήνη και ασφάλεια με τους γείτονές του. Σημειώνει, επίσης, ότι -με τις εκεχειρίες στο Λίβανο και τη Γάζα και την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ στη Συρία, το οποίο το Ιράν υποστήριζε σε απόσταση αναπνοής- ολόκληρος ο ιρανικός «’Αξονας της Αντίστασης» έχει πλέον αποδυναμωθεί βαθύτατα. Ταυτόχρονα, η πτώση του ‘Ασαντ είναι μια σοβαρή στρατηγική ήττα και για τη Ρωσία, η οποία συμπεριφέρθηκε στη Συρία όπως συμπεριφέρεται σήμερα στην Ουκρανία: παραβιάζοντας πλήρως το διεθνές δίκαιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τον άμαχο πληθυσμό.
Όσον αφορά τη Συρία και το αν θα ξανανοίξει η γαλλική πρεσβεία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι, τις επόμενες εβδομάδες, και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης ασφαλείας, γίνεται μία προετοιμασία για αποκατάσταση της εκπροσώπησης της χώρας στη Δαμασκό. Σημειώνοντας ότι η γαλλική παρουσία διακόπηκε όταν το εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ κατέστειλε αιματηρά την επανάσταση υπογράμμισε πως αν η Συρία ανακάμψει ηθικά και πνευματικά, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι η Γαλλία δήλωσε εξαρχής ότι θα σταθεί δίπλα στους Σύρους στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας. Ως προς τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα σε σχέση με τους Κούρδους, ο Μπαρό αναφέρει ότι «ένα από τα μηνύματα που έχουμε μεταφέρει στη μεταβατική Αρχή στη Δαμασκό είναι η τύχη των Κούρδων συμμάχων, οι οποίοι σήμερα απειλούνται από ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία». «Θέλουμε να συμμετάσχουν πλήρως στην ανασυγκρότηση της Συρίας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας και εργαζόμαστε ενεργά πάνω σε αυτό» λέει ο Γάλλος υπουργός. Στο ερώτημα για το αν οι νέες συριακές Αρχές έχουν δώσει κάποια απάντηση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι έχουν στείλει πολύ σαφή μηνύματα σε αυτές τις ένοπλες ομάδες περί μη επίθεσης στο Κομπάνι, πόλη που είναι εμβληματική για τους Κούρδους. «Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των Κούρδων και για να μπορέσουν οι δυνάμεις τους να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση των φυλακών. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να γίνουν ευάλωτες στις επιδιώξεις του Ισλαμικού Κράτους, κύριος στόχος του οποίου είναι να απελευθερώσει τους τρομοκράτες μαχητές που κρατούνται εκεί, αναφέρει σχετικά ο Μπαρό προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους υπάρχει ακόμη.