Η Ευρώπη ψηφίζει: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η κάθε χώρα
FILE PHOTO: Members of the EU Parliament vote during a plenary session at the European Parliament in Starsbourg, France June 13, 2023. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Κορυφώνεται σήμερα, η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή των ευρωεκλογών.
Θα αναδειχθούν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα 27 κράτη μέλη, με θητεία τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μια εκλογική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη στην Ολλανδία, από την Παρασκευή στην Ιρλανδία και τη Τσεχία, από χθες, Σάββατο, στη Λετονία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ιταλία και από σήμερα το πρωί στις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Οι κάλπες άνοιξαν το ξημέρωμα, ενώ η τελευταία κάλπη θα κλείσει στην Ιταλία, απόψε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Εκτιμάται ότι περίπου 360 εκατομμύρια είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις ευρωεκλογές, από τους οποίους τα δύο εκατομμύρια είναι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 16 και 17 ετών, δηλαδή, καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Απόψε αργά το βράδυ και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι έδρες που θα έχει κερδίσει κάθε εθνικό κόμμα και θα απομένει η επικύρωση των αποτελεσμάτων, η καταμέτρηση των σταυρών και η ανακοίνωση των ονομάτων όσων εκλέχθηκαν, βάσει του εκλογικού συστήματος που εφαρμόζει κάθε κράτος μέλος.

Η κατανομή των εδρών

Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: Γερμανία 96 έδρες, Γαλλία 81, Ιταλία 76, Ισπανία 61, Πολωνία 53, Ρουμανία 33, Ολλανδία 31, Βέλγιο 22, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ουγγαρία από 21, Αυστρία 20, Βουλγαρία 17, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία από 15, Ιρλανδία 14, Κροατία 12, Λιθουανία 11, Σλοβενία και Λετονία από 9, Εσθονία 7 και Κύπρος Μάλτα και Λουξεμβούργο από 6 έδρες.
Τα ποσοστά αποχής από 11% έως και 70% καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές του 2019, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έκτη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στην Κροατία, όπου μόλις το 30% των πολιτών πήγε να ψηφίσει.