ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Οι ελπίδες όλων στον Τζο Μπάιντεν

Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα στην καριέρα του έχει να αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Κατ’ αρχάς, ακόμα και κάτω από γενικά «φυσιολογικές» συνθήκες, ο νέος πρόεδρος θα είχε ιδιαίτερα δύσκολο έργο, καθώς θα έπρεπε να επαναφέρει την Αμερική στην κανονικότητα της «ομόνοιας», αλλά και να διώξει τον διχασμό και το μίσος που είχε δημιουργηθεί στη χώρα επί κυβέρνησης Τραμπ. Εκτός των εσωτερικών προβλημάτων, ο Τζο Μπάιντεν θα είχε να αντιμετωπίσει και όλα τα εξωτερικά ζητήματα, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της χώρας του με τον υπόλοιπο κόσμο, αφού η διακυβέρνηση Τραμπ είχε φέρει πάρα πολλές αναταράξεις.

Εκτός αυτών όμως, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες προκλήσεις και δυσκολίες. Όπως φαίνεται όμως είναι αποφασισμένος και να τα αλλάξει όλα και να πετύχει. Ήδη ο νέος πρόεδρος προωθεί 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, με σημαντικότερα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αντονι Φάουτσι θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ ήδη από σήμερα.

Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Με διάταγμα θα παραταθεί το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο Τζο Μπάιντεν, θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, θα βρεθεί στον αντίποδα του Τραμπ, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά την εντελώς διαφοροποιημένη πολιτική πάντως, ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να συντηρήσει την πολιτική του μίσους, γι’ αυτό άλλωστε και από την  πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του εμφανίστηκε αρκετά «ενωτικός», ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του Τραμπ μια δεύτερη ευκαιρία. Την ίδια στιγμή έκανε σαφές ότι θα είναι πρόεδρος για όλους και όχι μόνο για εκείνους που τον ψήφισαν. Σε καμία περίπτωση μάλιστα δεν καταφέρθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ανεξάρτηα από το ότι ούτε τον υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο, ούτε όμως συμμετείχε και στην ορκωμοσία όπως συνηθίζεται.

Αντ’ αυτού, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε για τον Τραμπ ότι «ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» για να προσθέσει ότι «επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη».

Ένας ανώτερος βοηθός του Τραμπ χαρακτήρισε την επιστολή ως «προσωπικό σημείωμα» που προσεύχεται για την επιτυχία της χώρας και η νέα διοίκηση να φροντίσει τη χώρα.

Εκτός όμως από ευγενής, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε πως μπορεί να γίνει αμείλικτος σε θέματα που ξεπερνούν τις «κόκκινες γραμμές» του. Αυτό συνέβη στην περίπτωση αναφοράς του σε θέματα εργασιακής κυρίως ηθικής, προειδοποιώντας τους συνεργάτες του να μεταχειρίζονται τους άλλους με σεβασμό κατά την εικονική τελετή ορκωμοσίας τους.

«… Αλλά δεν αστειεύομαι όταν το λέω αυτό. Αν δουλεύετε για μένα και ακούσω ότι δεν σέβεστε άλλο συνάδελφο, μιλάτε υποτιμητικά σε κάποιον, σας υπόσχομαι θα σας απολύσω επί τόπου. Επί τόπου. Όχι ‘αν, και, αλλά’. Όλοι, όλοι δικαιούνται να αντιμετωπίζονται με ευρέπεια και αξιοπρέπεια» διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν.

Πέραν αυτών, τόσο η Ομογένεια, όσο όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούν ότι η εκλογή Μπάιντεν θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας και υπέρ των ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίστοιχα και οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούν στην πλειοψηφία τους τον Τζο Μπάιντεν ως την μοναδική ίσως λύση εξόδου από το ατέρμονο τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει.