Μια σημαντική διάκριση -επιλογή πέτυχε η Ηρακλειώτισσα Meat & Fire Chef Μυρσίνη Λαμπράκη, η οποία επιλέχθηκε ως η μοναδική γυναίκα κριτής απ’ όλη την Ευρώπη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ομάδες των κριτών, σε μια επική μάχη μεταξύ χωρών της Λατινικής Αμερικής και χωρών της Ευρώπης.
Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάρμπεκιου που θα λάβει χώρα στην Κόστα Ρίκα την Παρασκευή 17 και το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου, το οποίο διοργανώνεται από το WBQA – World Barbeque Association.
50 ομάδες barbeque από 20 χώρες απ’ όλο τον κόσμο ετοιμάζονται ν΄αναψουν τις φωτιές τους φέτος, στον Ιππικός Όμιλο Club Hípico La Caraña της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ, που θα μετατραπεί για 3 ημέρες στον απόλυτο ναό της γαστρονομίας της φωτιάς.Λίγο πριν αναχωρήσει για την μακρυνή χώρα της Κεντρικής Αμερικής μαζί με την ομάδα του Meat & Grill Stories, η Μυρσίνη Λαμπράκη μίλησε στην «Π» για την επιλογή της ως κριτής:’’Για μένα επεσήμανε- σημαίνει δικαίωση. Το γκριλ και το μπάρμπεκιου που είναι μια Παγκόσμια τάση, το ξεκίνησα με το meat and grill stories, τα pop up grill events και τα μαθήματα μπάρμπεκιου πριν πέντε χρόνια και τότε όλοι μου έλεγα τι κάνω, γιατί το μπάρμπεκιου θεωρείται δευτεράντζα δουλειά γαστρονομικά. Για την Ελλάδα σημαίνει πάρα πολλά.
Γιατί η Ελλάδα δεν είναι στο γαστρονομικό χάρτη της φωτιάς και του μπάρμπεκιου. Τώρα πάμε να μπούμε…».
«Οταν λέμε για διαγωνισμούς στο εξωτερικό, δεν εννοούμε ότι ρίχνουμε στην σχάρα ένα κιλό παϊδάκια»
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λαμπράκη διακρίνεται στο γαστρονομικό χάρτη της φωτιάς και του μπάρμπεκιου, καθώς τον Ιουνιο του 2021 κέρδισε τον τίτλος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.
«Σκίσαμε -αναφέρει χαρακτηριστικά-με ένα μπέργκερ μουσακά και με ένα καλαμάρι κοντοσούβλι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν λέμε για διαγωνισμούς μπάρμπεκιου στο εξωτερικό, δεν εννοούμε ότι ρίχνουμε στην σχάρα ένα καλαμάρι, ένα μπιφτέκι, ένα κιλό παϊδάκια και πήραμε βραβείο. Ότι γίνεται σε μια κουζίνα, δηλαδή όσο εύγευστα μπορείς να μαγειρέψεις σε μια κουζίνα, τόσο εύγευστα μπορείς να μαγειρέψεις και στην φωτιά, στο μπάρμπεκιου, που μπορείς να κάνεις ψωμί, γλυκά, φαγητά, ότι μπορείς να φανταστείς δηλαδή. Μια κουλτούρα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Το καλαμάρι δηλαδή που όπως λες τους σκίσαμε, δεν ήταν τόσο απλό. Είχε δίπλα του αγιολί μαγιονέζα με καπνισμένα σκόρδα με οξιά, είχε μια σαλάτα με ψητό καρπούζι και ψητές ντομάτες, ψητό χαλούμι και μια σος από δυόσμο. Κανονικός διαγωνισμός γαστρονομίας με ειδοποιό διαφορά ότι γίνεται στο μπάρμπεκιου».
«Η φωτιά θέλει χειρισμό, θέλει ευελιξία»
Στο ερώτημα τι θα πει Meat & Fire Chef και τι συνεπάγεται η «γαστρονομία της πυράς» πέραν του αλατοπιπερώνω τα κρεατικά και τα πετάω στην θράκα, η Μυρσίνη Λαμπράκη είναι απόλυτη:
“Συνεπάγεται γερά νεύρα, αντοχή στην ζέστη, σπουδές και μεγάλη εμπειρία. Σημαίνει ότι μπορείς να ψήσεις διαφορετικών ειδών κρέατα, ψάρια και λαχανικά ή οτιδήποτε άλλο, ακόμα και γλυκά όπως είπα, σε διαφορετικές μηχανές ψησίματος, με διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές. Είναι γαστρονομία.
Στην Σουηδία, στην Δανία, στην Αμερική, υπάρχουν Fire Chefs, BBQ Chefs. Και εννοείται ότι ξέρεις να τεμαχίζεις, να επεξεργάζεσαι το κρέας ή το ψάρι. Μαρινάδες ξερές και υγρές, αλλά και τεχνικές. Είναι πολύ σημαντικό το πως αντιλαμβάνεσαι και διαχειρίζεσαι την θερμότητα και την φωτιά. Η φωτιά θέλει χειρισμό, θέλει ευελιξία.
H Meat & Fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη και η ομάδα της θα βρίσκονται σ΄αυτή τη μεγάλη διοργάνωση βάζοντας τα θεμέλια για την πιο ουσιαστική εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνείς διοργανώσεις και διαγωνισμούς BBQ και ψησίματος στο άμεσο μέλλον.
‘’Μόλις επιστρέψω -υπογραμμίζει -από την Κόστα Ρίκα θέλω να οργανώσω την πρώτη ομάδα HELLAS BBQ TEAM και επιτέλους η Ελλάδα να έχει την συμμετοχή που της αξίζει σε Διεθνείς Οργανώσεις και Διαγωνισμούς BBQ!
Οι 6 κατηγορίες του διαγωνισμού
Οι 50 ομάδες αγωνίζονται σε 6 διαφορετικές κατηγορίες,σε 3 ημέρες απόλυτου ψησίματος, δεξιοτεχνίας της φωτιάς και γεύσης.
- Beef Rib Eyes
- Pork Ribs
- Hog Pig
- Chicken
- Fish
- Vegetarian
Οι ομάδες θα κριθούν για τη γεύση, το άρωμα, την υφή, την τρυφερότητα, καθώς επίσης για την εμφάνιση και τη δημιουργικότητα του πιάτου και του συνοδευτικού του.
Όλα αυτά θα πρέπει να εκτελεστούν σε ψησταριές, παρίγιες, καπνιστήρια και ανοιχτές κατασκευές φωτιάς που λειτουργούν και τροφοδοτούνται αποκλειστικά από κάρβουνο, μπριγκέτες, πέλλετ και ξύλο. Χωρίς καμία άλλη πηγή θερμότητας να επιτρέπεται, όπως ψησταριές ή καπνιστήρια που λειτουργούν με ρεύμα ή αέριο και χωρίς την βοήθεια συσκευών και εργαλείων, όπως για παράδειγμα sous vide.
Κάθε ομάδα μαζί με τον Team Captain, θα παραλάβει το δικό της kit με υλικά και πρώτες ύλες για το ψήσιμο, καθώς και ένα με τα ανάλογα υλικά για το συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Σκληρά ψησίματα, φλόγες, κάρβουνα, ευωδιαστοί καπνοί και παθιασμένοι ψήστες σε μια μοναδική εμπειρία με πρωταγωνιστή την φωτιά.
Για τον κόσμο της γαστρονομίας της φωτιάς και του BBQ είναι το γεγονός της χρονιάς και αποτελεί θεσμό, διότι πέρα του διαγωνιστικού μέρους όλη η φιλοσοφία του οργανισμού είναι να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για το ψήσιμο και το outdoor cooking – grilling, να μοιραστούν γνώσεις και τεχνοτροπίες της πατρίδας τους σε ένα γαστρονομικό πάντρεμα με κοινό στοιχείο τη φωτιά.
Site: https://www.meatandgrillstories.com/
Instagram: https://www.instagram.com/meat_and_grill_stories/
Facebook: https://www.facebook.com/meatandgrillstories
YouTube: https://www.youtube.com/@meatgrillstories930
e-mail: [email protected]