ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa
Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Τη βεβαιότητά του ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του προγεύματος εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του της ΕΕ, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Στο πρόγευμα εργασίας συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να υπάρξει σύντομα μία θετική εξέλιξη, μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας, είναι να δοθεί η ευκαιρία για μία γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

«Είχαμε σήμερα τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των είκοσι Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Η επιστολή

Στο μεταξύ επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa και την έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή εν όψει και της συνάντησης του Λίβυου προέδρου με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σε αυτήν αναφέρει –μεταξύ άλλων- ότι η κυβέρνηση της Λιβύης που υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία είναι παράνομη και ως εκ τούτου δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να το πράξει και προσθέτει πως η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης και η οποία ποτέ δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, δεν απαιτεί κάποιο μνημόνιο συνεργασίας.

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ο πρόεδρός του και τα μέλη του, αποτελούν παράνομη οντότητα, διότι ποτέ δεν ορκίστηκαν ενώπιων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βουλής από τη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Τα τουρκικά όπλα διακινούνται στη χώρα μέσα από τα λιμάνια της Τρίπολης και της Μισράτα.

Αυτή η απροκάλυπτη στρατιωτική υποστήριξη, η οποία αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, εκδηλώνεται και μέσω των φονικών drones (πολλά εκ των οποίων έχουν καταρριφθεί από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης) τα οποία έχουν σκοτώσει χιλιάδες νέους της χώρας. Αυτά συμβαίνουν υπό το βλέμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής Κυρώσεων», αναφέρεται αρχικά στην επιστολή.

Η Τουρκία

Διαδοχικά μηνύματα προς την Ελλάδα στέλνει η Τουρκία, προειδοποιώντας από τη μία ότι δεν θα κάνει καμιά υποχώρηση στο Αιγαίο και την Κύπρο και κατηγορώντας από την άλλη την Αθήνα ότι ενεργεί παράνομα στο ζήτημα της τουρκικής συμφωνίας με τη Λιβύη.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει την «ενεργητική στρατηγική» της. Μιλώντας κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας θα συνεχίσουν να κάνουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική», είπε ο Οκτάι.

«Το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου», συνέχισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.