Στη συγκρότηση μιας πολυμερούς επιτροπής, με σκοπό να συνεχιστεί ο συντονισμός των δράσεων στη Λιβύη, συμφώνησαν οι Διεθνείς ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης στο Βερολίνο.
Οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη δεσμεύτηκαν μάλιστα να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης.
Το τελικό ενημερωτικό σημείωμα ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κι ότι η χωρά έχει καταστεί «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».
Έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στην Λιβύη, απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Διάσκεψης στο Βερολίνο.
«Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έγινε μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε, εξάλλου, ότι η συζήτηση που έγινε στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στην Λιβύη», «όμως», συνέχισε, «οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν μια νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ, προσερχόμενος χθες το απόγευμα στη Διάσκεψη για την ειρήνευση στην Λιβύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή.
«Δεν είναι δυνατό να πετύχει οποιοδήποτε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, εάν δεν εξετάσουμε την ρίζα του προβλήματος, το οποίο ουσιαστικά αφορά στον αφοπλισμό των ένοπλων πολιτοφυλακών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας σχετικά.
«Για να επιτευχθεί η εκεχειρία θα πρέπει να τερματιστεί η προκλητική στάση του Χαφτάρ» δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, από την πλευρά του, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης.
Βαρύνουσα, για την Αθήνα, σημασία προσδίδει η παρουσία Ερντογάν ειδικά μετά τις τελευταίες εριστικές δηλώσεις για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προύσα με τον τρόπο της, ήταν παρά την απουσία της, η Ελλάδα στο Βερολίνο. Το βέτο για την ακύρωση του μνημονίου Τούρκιας – Λιβύης που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία έχει τεντώσει απότομα το σκοινί του εμπρησμού.
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου έδωσαν το «παρών» – μεταξύ άλλων – ηγέτες και αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.
Στο Βερολίνο βρέθηκαν επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).
Στόχος, όπως ξεκαθαρίζεται στο προσχέδιο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του πολυετούς εμφυλίου.
Διαβάστε ακόμα σχετικά: