Η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ

Κατώτερες των περιστάσεων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ, που μαζί με κάποια “εξαπτέρυγα” από τον βορρά στυλώνουν  τα πόδια λέγοντας “nein” στην έκδοση των κορονο-ομολόγων  που θα ανακούφιζαν τις χειμαζόμενες οικονομίες της Ευρώπης,ο νότος της οποίας πληρώνει βαρύ φόρο αίματος απέναντι στον κοροναϊό.

Το κλίμα στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ήταν φορτισμένο από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία δεν δέχονται την έκδοση ομολόγου.

Η αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν άμεση, καθώς δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Γι’ αυτό στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ως γνωστόν απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας της αρνητικής στάσης που κρατήθηκε κυρίως από την Γερμανία, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊου.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού.

Στο πλευρό του Τζουζέπε Κόντε τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ζήτησε από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπισή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η διαφαινόμενη συμφωνία τους στην ενεργοποίηση του ESM δεν είναι αυτονόητη και θα συνοδεύεται από πολλούς αστερίσκους. «Σε περίπτωση ανάγκης η κυβέρνησή μας θα ήταν έτοιμη, να συνδράμει δημιουργικά, υπό τον όρο να γίνουν σεβαστές οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η συνθήκη του ESM, οι συνθήκες της ΕΕ και οι νόμοι των κρατών-μελών», αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ερώτηση βουλευτή των Πρασίνων.

Όσο για το ευρωομόλογο, η τοποθέτηση των Γερμανών ήταν κατηγορηματική στη διάρκεια του Eurogroup και αποτυπώθηκε περίφημα και ωμά στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel: «Απλούστατα, δεν υπάρχουν λεφτά για την Ιταλία».

«Εάν ενδώσει στο ζήτημα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών θα κληροδοτήσει στους διαδόχους του και τη βουλή την απώλεια της κυριαρχίας όσον αφορά στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και στην κατάστρωση του προϋπολογισμού μας», ξεκαθάρισε και ο υπεύθυνος του οικονομικού συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών.

Πίσω από το αίτημα για τα ευρωομόλογα ήταν η δυνατότητα δανεισμού όλων των χωρών του ευρώ με το ίδιο χαμηλό επιτόκιο, ώστε να μην εκτροχιασθεί το δημόσιο χρέος τους, όταν το κόστος δανεισμού από τις αγορές αυξανόταν σημαντικά για ορισμένες από αυτές τις χώρες.

Η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, που έχουν υψηλότερο αξιόχρεο και χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις χώρες του Νότου, απέρριψαν στο παρελθόν την έκδοση των ευρωομολόγων με το επιχείρημα ότι η κάθε χώρα πρέπει να είναι υπεύθυνη για το χρέος της.

Οι “27” αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να διαμορφωθούν τελικές προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών που έχουν πληγεί από την φονική νόσο. Στην περίπτωση που οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης καταλήξουν τότε θα συνεδριάσει εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τους ηγέτες

Τι ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της ευρωζώνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα.