Η Αυστραλία απαγορεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία στην Αυστραλία έχει ανοίξει έναν έντονο διάλογο αναφορικά με την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων. Πρόκειται να ορίσει ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί φέτος σε ισχύ, ανακοίνωσε πριν από τρεις ημέρες ο πρωθυπουργός Anthony Albanese. Ο ίδιος θα προτιμούσε να δει τους νέους να παίζουν «στα γήπεδα» μάλλον, παρά μπροστά στις οθόνες τους.

Οι υποστηρικτές της νέας πολιτικής υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή είναι απαραίτητη για να προστατευτούν τα παιδιά από φαινόμενα όπως το cyberbullying, η παρενόχληση, και η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία από πολύ μικρή ηλικία, η απουσία ελέγχων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, όπως έχουν αποδείξει άλλωστε και πρόσφατες έρευνες.

Η πρόταση που ήρθε από τον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas, φαίνεται πως έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ο ίδιος υποστηρίζει με δήλωσή του: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρώιμη πρόσβαση σε εθιστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί βλάβη στα παιδιά μας. Αυτό δεν διαφέρει από τα τσιγάρα ή το αλκοόλ.»Ωστόσο πολλοί αμφισβητούν το κατά πόσο η επιβολή μιας τέτοιας νομοθεσίας μπορεί να είναι αποτελεσματική, τονίζοντας πως το να αποκτήσουν τα παιδιά πρόσβαση στην τεχνολογία είναι πλέον πανεύκολο. Επίσης, κάπου εδώ τίθεται και το ερώτημα αναφορικά για τον ρόλο των γονέων και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.

Κι ενώ η συζήτηση αυτή συνεχίζεται, είναι φανερό πως το ζήτημα της χρήσης των κοινωνικών δικτύων από παιδιά απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις, που θα περιλαμβάνουν τόσο νομοθετικά μέτρα όσο και την ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας.

“Απλώς δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να κατανοήσουν τις συνέπειες της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο αντίκτυπος στον προσωπικό τους χρόνο, αλλά και στις αλληλεπιδράσεις τους. Ξέρετε, ο καθένας μπορεί να είναι πολύ γενναίος από την άκρη ενός τηλεφώνου.”, δηλώνει μεταξύ άλλων ο Peter Karamoshos, διευθυντής του St George’s College στην Αδελαΐδα.