Γουινέα: Τουλάχιστον 56 νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα από επεισόδια

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από συνωστισμό σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γουινέας, τη Νζερεκορέ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Αυτός ο αριθμός των νεκρών αμφισβητείται από πολλούς στη χώρα, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 100.

Ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μετά από απόφαση του διαιτητή, ο οποίος απέβαλε δύο παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας, της Λαμπέ, και καταλόγισε ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι.

Ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ούρι Μπα, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα «τραγικά» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους πενθούντες.

Ένας γιατρός, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν «πτώματα παρατεταγμένα όσο φτάνει το μάτι».

«Άλλοι είναι πεσμένοι στο πάτωμα στους διαδρόμους. Το νεκροτομείο είναι γεμάτο», πρόσθεσε.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αφού οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, της Λαμπέ, πέταξαν πέτρες προς τον αγωνιστικό χώρο από θυμό για τον διαιτητή.

«Όλα ξεκίνησαν με μια αμφισβητούμενη απόφαση του διαιτητή. Στη συνέχεια οι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε ένας μάρτυρας στο AFP.

Βίντεο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκαν από το BBC δείχνουν χαοτικές σκηνές έξω από το γήπεδο, με μεγάλο πλήθος ανθρώπων να προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω από τοίχους και πολλά πτώματα στο έδαφος.

Ορισμένοι από αυτούς που κείτονται στο έδαφος φαίνεται να είναι παιδιά.

Ο Paul Sakouvogi, τοπικός δημοσιογράφος στο Nzérékoré, δήλωσε στο BBC ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην περιοχή είχε περιοριστεί και ότι η αστυνομία φρουρούσε την είσοδο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν οι τραυματίες.

«Παρατήρησα έξι φορτηγάκια της αστυνομίας τοποθετημένα μπροστά από τις τρεις εισόδους του νοσοκομείου. Επέτρεψαν μόνο στο ιατρικό προσωπικό να εισέλθει στο νοσοκομείο, ενώ στους υπόλοιπους είπαν να επιστρέψουν από τον δρόμο που ήρθαν».

Ο πρωθυπουργός Μπαχ απέτισε φόρο τιμής στους δεκάδες νεκρούς και υποσχέθηκε πλήρη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους τραυματίες.

Ο ποδοσφαιρικός οργανισμός της Γουινέας, Feguifoot, έκανε λόγο για μια στιγμή «έντονου πόνου» και δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο έχει σκοπό να «ενώνει τις καρδιές και να φέρνει τα μυαλά πιο κοντά» και όχι να προκαλεί «τραγωδία και θλίψη».

«Είθε οι ψυχές των εκλιπόντων να αναπαυθούν σε αιώνια ειρήνη», ανέφερε η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) σε δήλωση του προέδρου της, Patrice Motsepe.

Η Γουινέα είναι μία από τις πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων η Αιθιοπία, η Γκάμπια, το Τσαντ, η Σιέρα Λεόνε- στις οποίες απαγορεύεται επί του παρόντος η διεξαγωγή διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων, επειδή η CAF λέει ότι οι χώροι διεξαγωγής τους δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα.

Αυτό σήμαινε ότι όταν η Γουινέα συμμετείχε στα πρόσφατα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, όλοι οι εντός έδρας αγώνες της έπρεπε να διεξαχθούν στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού.

Αυξημένος έλεγχος
Χιλιάδες θεατές ήταν παρόντες όταν συνέβη η συντριβή σε έναν αγώνα μεταξύ των Nzérékoré και Labé, ανέφερε ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος MediaGuinée.

Ο αγώνας της Κυριακής ήταν μέρος ενός τουρνουά προς τιμήν του προέδρου Mamady Doumbouya, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η αντιπολίτευση λέει ότι οι αγώνες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την άντληση υποστήριξης προς τον ηγέτη της χούντας ενόψει μιας πιθανής υποψηφιότητας για την προεδρία.

Τη Δευτέρα, η ομάδα της αντιπολίτευσης Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία κατηγόρησε επίσης τις αρχές ότι έχουν «σημαντική ευθύνη για αυτά τα σοβαρά γεγονότα».

Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε αυτό.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε αυξημένος έλεγχος των ισχυρών προσώπων στο ποδόσφαιρο της Γουινέας.

Τον Ιούλιο, ο Aboubacar Sampil, ο οποίος είναι πρόεδρος του ποδοσφαιρικού οργανισμού της χώρας Feguifoot, έγινε αντικείμενο έρευνας σχετικά με τη διαφθορά και τη βία στο ποδόσφαιρο.

Ένας νεότερος συνάδελφός του κατηγόρησε τον κ. Sampil, ο οποίος ηγείται επίσης του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής ομάδας ASK, ότι διευκόλυνε τη βία και προσπάθησε να επηρεάσει τους διαιτητές σε έναν αγώνα που η ASK έχανε με 1-0 από την Milo FC.

Η τελευταία ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το παιχνίδι και είχε πρόβλημα να φύγει από το γήπεδο με ασφάλεια, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο όργανο δεοντολογίας της Feguifoot.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμπίλ έχει επίσης κατηγορηθεί ότι παρέκαμψε το πρωτόκολλο και διόρισε κυριολεκτικά ανθρώπους σε θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος πάντα αρνιόταν οποιαδήποτε παρανομία.

Πηγή: BBC, ertnews.gr