Μία απλή ιδέα μπορεί να συμβάλει στον ουσιαστικό περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, των οικιακών απορριμάτων και των εκπομπών μεθανίου.
Στη Γαλλία και το Βέλγιο η λύση που έχουν βρει σε ορισμένες κοινότητες είναι να παρέχουν δωρεάν κότες στους κατοίκους τους, δηλαδή να τους προτρέπουν να έχουν κοτέτσι.
Κοινότητες στη Γαλλία και το Βέλγιο υλοποιούν από το 2015 προγράμματα για τη δωρεάν διάθεση μίας ή και δύο κοτών ανά νοικοκυριό.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στο Πάσχα του 2015, στο μικρό γαλλικό χωριό Κολμάρ που άρχισε να μοιράζει δωρεάν κότες στους κατοίκους του. Ο στόχος αυτού του πειραματικού νέου προγράμματος, που ξεκίνησε από το τμήμα συλλογής απορριμμάτων στο μικρό χωριό στη βορειοανατολική Γαλλία, ήταν να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.
Ο τότε πρόεδρος της Κολμάρ Ζιλμπέρ Μεγέρ είχε επανεκλεγεί το 2014 με το σύνθημα “μια οικογένεια, μια κότα”, που είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους να υιοθετήσουν μία κότα. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος, σε συνεργασία με δύο κοντινές φάρμες κοτόπουλων. Οι κάτοικοι της Κολμάρ σκέφτονταν ότι θα ήταν ωραία να έχουν δωρεάν αυγά και έτσι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής έπιασε.
Περισσότερα από 200 σπίτια σε τέσσερις δήμους εγγράφηκαν και τους δόθηκαν δύο κοτόπουλα στο καθένα – είτε κόκκινα κοτόπουλα (Poulet Rouge) είτε κοτόπουλα Αλσατίας, μια παλιά και τοπική ράτσα.
Κάθε νοικοκυριό υπέγραψε μια δέσμευση για την εκτροφή των κοτόπουλων, με την αποδοχή ότι το τμήμα απορριμμάτων θα μπορούσε να διεξάγει επιτόπιους ελέγχους καλής μεταχείρισης των ζώων ανά πάσα στιγμή. Η δημοτική αρχή τους έδινε μόνο τις κότες και όχι τα υλικά για να φτιάξουν κοτέτσια. Αλλά, έπρεπε το κάθε νοικοκυριό να διαθέτει αρκετό χώρο για τις κότες μεταξύ 8 και 10 τετραγωνικών μέτρων.
Το πρόγραμμα ήταν επιτυχές – και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. “Με τα χρόνια, άλλοι δήμοι προσχώρησαν και από το 2022 συμμετείχαν και οι 20 δήμοι του οικισμού”, λέει ο Ερίκ Στρομάν σημερινός πρόεδρος της κοινότητας.
Μέχρι σήμερα, 5.282 κότες έχουν διανεμηθεί στους κατοίκους της περιοχής και οι αιτήσεις είναι ανοιχτές για τον επόμενο γύρο διανομής τον Ιούνιο του 2025. Τα αποτελέσματα δεν περιορίζονται στα δωρεάν αυγά αλλά τονίζεται ότι έχει αποτραπεί σημαντικά η σπατάλη τροφίμων από τη μεταφορά τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς οι κότες τρέφονται με υπολείμματα κουζίνας που διαφορετικά θα πετιόταν.
Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο χάνεται ή σπαταλιέται παγκοσμίως. Πρόκειται για τρόφιμα που ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για το 8-10% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – που είναι σχεδόν πέντε φορές το σύνολο των εκπομπών από τον τομέα των αερομεταφορών.
Τα απορρίμματα τροφίμων παράγουν περισσότερες εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα από οποιοδήποτε άλλο υλικό υγειονομικής ταφής, λόγω του γρήγορου ρυθμού αποσύνθεσής τους. Στις ΗΠΑ, περίπου το 58% των εκπομπών μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων προέρχονται από απόβλητα τροφίμων. Αν και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο έχει επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη περισσότερο από 80 φορές υψηλότερο από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε μια περίοδο 20 ετών.
“Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια κότα έχει προσδόκιμο ζωής τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο και ότι καταναλώνει 150 γραμμάρια βιολογικών αποβλήτων την ημέρα, υπολογίζουμε ότι έχουμε αποφύγει 273,35 τόνους βιολογικών αποβλήτων [από το 2015]”, λέει ο Στράουμαν.
Το BBC, στο πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμά του, σημειώνει ότι παρόλο που οι ιδιοκτήτες κοτετσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπονται να αποφεύγουν να ταΐζουν τα πουλερικά με υπολείμματα των τροφίμων από τις κουζίνες τους λόγω ανησυχιών για εξάπλωση ασθενειών, είναι απολύτως νόμιμο σε άλλες χώρες. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι πράγματι είναι μία πρακτική που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και έτσι να ξεκινήσει ένας κύκλος που ωφελεί όλους.
Πηγή: thetoc.gr