Γερμανία και Γαλλία ζητούν από την Κομισιόν την επιβολή δασμών, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στους αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς, σε αντίποινα για τη δασμολογική πολιτική του προέδρου Τραμπ.
«Η Γαλλο-γερμανική πρόταση υποβλήθηκε προς συζήτηση στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση των 27 υπουργών εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. «Βερολίνο και Παρίσι έχουν εστιάσει τα βέλη τους στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, έναν τομέα όπου οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική πίεση» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι βέβαια οι 27 να διαμορφώσουν μια ενιαία απάντηση στην απειλή που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για δασμούς 20% σε όλα τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Οι συζητήσεις των υπουργών Εμπορίου είναι ακόμη στην αρχή και απομένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν, ωστόσο η πρόθεση επίθεσης στις αμερικανικές τεχνολογικές υπηρεσίες, που έχει ήδη εκφραστεί τόσο από το Παρίσι όσο και από το Βερολίνο, διαμορφώνουν το κλίμα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Στο στόχαστρο οι GAFAM
«Ο στόχος πρέπει να είναι οι GAFAM- οι πέντε αμερικανικοί ψηφιακοί κολοσσοί: Google, Amazon, Facebook, Apple και Microsoft, έχει πει η Σοφί Πριμά, εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν. Οι πέντε αυτές πολυεθνικές που κυριαρχούν στις ψηφιακές υπηρεσίες, είναι επίσης η κύρια οικονομική δύναμη που υποστηρίζει την προεδρία Τραμπ.
«Η στόχευση των GAFAM δεν έχει μόνο μια χροιά πολιτικών αντιποίνων για την ΕΕ», λένε στη Ναυτεμπορική, Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς και εξηγούν: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο σε αγαθά είναι σε βάρος των ΗΠΑ. Αυτό που δεν λέει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ότι η ΕΕ εισάγει πολύ περισσότερες υπηρεσίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από όσες πουλάει. Η υψηλή φορολόγησή τους θα δώσει στην ΕΕ το περιθώριο να προχωρήσει στην αντεπίθεση», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι μια πιθανή σειρά δασμών στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, θα καθιστούσε τα προϊόντα τους πιο ακριβά για τους ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά θα μείωνε επίσης τα περιθώρια κέρδους τους.
«Μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα χέρια της τον λεγόμενο μηχανισμό κατά του «εξαναγκασμού», που υιοθετήθηκε το 2023 και με τον οποίο η Ενωση μπορεί να εφαρμόσει μέτρα για να αμυνθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα μπορούσε να εφαρμόσει περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και την αναστολή υποχρεώσεων που σχετίζονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τον αποκλεισμό από την εσωτερική αγορά όπως πρόσβαση σε δημόσιους διαγωνισμούς , περιορισμούς στις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση ή να εμποδίσει την είσοδο προϊόντων στην κοινοτική αγορά.
Πηγή: naftemporiki.gr