Σε αλουμινόχαρτα τυλίγουν τα πρόωρα μωρά και τα τοποθετούν δίπλα σε ζεστό νερό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, για να τα κρατήσουν στη ζωή, όπως δήλωσε ο διευθυντής του αλ Σίφα. Η κατάσταση είναι τραγική για τους τραυματίες αμάχους και τα μωρά, καθώς τα ισραηλινά πυρά συνεχίζουν να σφυροκοπούν τους δρόμους και τα εναπομείναντα αποθέματα καυσίμων στερεύουν, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
Το προσωπικό του νοσοκομείου δίνει μάχη για να κρατήσει τα νεογέννητα στη ζωή, αφού τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλήθηκαν και αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα μωρά με τα χέρια από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών σε διαφορετικό μέρος του νοσοκομείου.
«Ήμουν μαζί τους πριν από λίγο καιρό. Τώρα είναι εκτεθειμένα, επειδή τα βγάλαμε από τις θερμοκοιτίδες. Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και βάζουμε ζεστό νερό δίπλα τους για να τα ζεστάνουμε», δήλωσε ο διευθυντής του ιατρικού κέντρου δρ Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια στο Al-Araby την Κυριακή.
Μωρά πεθαίνουν μέσα στο βρεφοκομείο
Σε εικόνες φαίνονται πολλά νεογέννητα μωρά που βγήκαν από τις θερμοκοιτίδες του νοσοκομείου και έχουν τοποθετηθεί σε ένα κρεβάτι, αβοήθητα.
Ο γιατρός δήλωσε ότι αρκετά παιδιά πέθαναν ενώ βρίσκονταν στη ΜΕΘ και στο βρεφοκομείο τις τελευταίες ημέρες εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας και ο αποκλεισμός των καυσίμων έχει οδηγήσει σε μια βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση, καθώς νοσοκομεία, συστήματα ύδρευσης, αρτοποιεία και άλλες υπηρεσίες που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια δεν λειτουργούν.
Οι συνθήκες στο αλ Σίφα επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς το προσωπικό, οι ασθενείς και οι χιλιάδες κάτοικοι που βρίσκονταν σε καταφύγιο παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό του λόγω των σφοδρών μαχών, σύμφωνα με οργανισμούς αρωγής και αξιωματούχους της Χαμάς, αρμόδιους για την υγεία. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ επιμένει ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο ακολουθώντας ένα διάδρομο εκκένωσης προς τα ανατολικά από το συγκρότημα.
Μέσα στο νοσοκομείο, καμία από τις χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Αμπού Σαλμίγια, προσθέτοντας ότι «όποιος χρειάζεται χειρουργείο πεθαίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτόν».
«Τα χειρουργεία είναι εντελώς εκτός λειτουργίας και οι τραυματίες έρχονται σε εμάς και δεν μπορούμε να τους παρέχουμε τίποτα άλλο εκτός από τις πρώτες βοήθειες», είπε.
Το αλ Σίφα δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την Κυριακή η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο αλ Κουντς, μια άλλη σημαντική εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
Το νοσοκομείο, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα, «δεν λειτουργεί πλέον. Αυτή η παύση των υπηρεσιών οφείλεται στην έλλειψη καυσίμων και στη διακοπή της ηλεκτροδότησης».
Υπό το φως των κεριών εργάζονται οι γιατροί
Ανεξάρτητος δημοσιογράφος που βρίσκεται στο αλ Σίφα περιέγραψε πως υπάρχουν δεκάδες πτώματα που δεν έχουν ακόμη ταφεί, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να παραλάβουν τους τραυματίες και τα συστήματα υποστήριξης της ζωής δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. Οι γιατροί εργάζονται υπό το φως των κεριών, το φαγητό παρέχεται με δελτίο και οι άνθρωποι πίνουν νερό από σωλήνες, περιέγραψε ο δημοσιογράφος.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι οι δυνάμεις του εμπλέκονται σε «συνεχιζόμενες έντονες μάχες» εναντίον της Χαμάς στην περιοχή του νοσοκομειακού συγκροτήματος, αλλά αρνήθηκε πως πυροβόλησαν το ιατρικό κέντρο της βόρειας Γάζας και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία.
Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει και στο παρελθόν πως η Χαμάς έχει εισχωρήσει σε μη στρατιωτικές υποδομές και ότι θα χτυπήσει τη Χαμάς «όπου είναι απαραίτητο». Έχει επίσης κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως κάλυψη – μια κατηγορία που οι γιατροί του αλ Σίφα και η μαχητική οργάνωση αρνούνται.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, τραυματισμένοι ή εκτοπισμένοι από τον κλιμακούμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, έχουν γεμίσει τους θαλάμους, αναζητώντας καταφύγιο από τον φαινομενικά ατελείωτο καταιγισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, δρ Άσραφ αλ-Κίντρα, δήλωσε ότι το συγκρότημα αλ Σίφα ήταν «εκτός λειτουργίας» μετά από επανειλημμένα πυρά και ότι «η μονάδα εντατικής θεραπείας, το παιδιατρικό τμήμα και οι συσκευές οξυγόνου έχουν σταματήσει να λειτουργούν».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το νοσοκομείο είναι χωρίς ρεύμα εδώ και τρεις ημέρες. «Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», αναφέρει.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να μην μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς από το αλ Σίφα. Ο Νετανιάχου είπε ακόμη ότι το Ισραήλ βοηθά τους ασθενείς δημιουργώντας ασφαλείς διαδρόμους στο έδαφος και δήλωσε ότι «περίπου 100» έχουν ήδη απομακρυνθεί.
Οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν να πληθαίνουν, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ασκούν πίεση στο Ισραήλ λόγω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών αμάχων και των μαζικών διαδηλώσεων. Όμως ο Νετανιάχου επανέλαβε στο CNN την Κυριακή ότι η μόνη παύση των μαχών που θα δεχόταν είναι «εκείνη στην οποία θα απελευθερώσουμε τους ομήρους μας».
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι 240 όμηροι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων άμαχοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η μαχητική οργάνωση έχει απελευθερώσει μόλις τέσσερις ομήρους -δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές και μια Αμερικανίδα μητέρα και κόρη- ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι διέσωσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη.
Το αδιέξοδο με τα καύσιμα
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τοποθέτησε 300 λίτρα καυσίμων στην είσοδο του νοσοκομειακού συγκροτήματος αλ Σίφα την Κυριακή, αλλά η Χαμάς εμπόδισε το νοσοκομείο να τα παραλάβει.
Ο Αμπού Σαλμίγια, ο διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε στο Al-Araby ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι του τηλεφώνησαν πράγματι για να του προσφέρουν τα καύσιμα – τα οποία, όπως είπε, θα παρείχαν ενέργεια για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες μόνο για τριάντα λεπτά – αλλά ότι το προσωπικό φοβήθηκε πολύ για να πάει να τα πάρει.
Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως είπαν, δείχνει στρατιώτες να παραδίδουν τα δοχεία σε ένα πεζοδρόμιο κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου. Δημοσίευσε επίσης μια ηχητική καταγραφή, στην οποία φέρεται ότι ένας υπάλληλος του νοσοκομείου κατηγορεί έναν ηγέτη της Χαμάς στο υπουργείο Υγείας ότι αρνήθηκε να επιτρέψει την παραλαβή τους.
Ο Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι ήταν η παρουσία Ισραηλινών τανκς που εμπόδισε τη συλλογή.
«Φυσικά, η ομάδα μου φοβόταν να βγει έξω», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε κάθε σταγόνα καυσίμου, αλλά είπα (στις IDF) ότι θα πρέπει να σταλεί μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ή μέσω οποιουδήποτε διεθνούς ιδρύματος».
Η Χαμάς απέρριψε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ ήταν ένα κόλπο προπαγάνδας.