Την οργή των Ιταλών προκάλεσαν οι φωτογραφίες μίας τουρίστριας η οποία αποφάσισε να σκαρφαλώσει σε ένα άγαλμα του ρωμαϊκού θεού Βάκχου στη Φλωρεντία και να ποζάρει αναπαριστώντας άσεμνες πράξεις.
Τις σχετικές φωτογραφίες ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λογαριασμός “Welcome To Florence” και οι χρήστες των social media κατέκριναν έντονα τις πόζες της τουρίστριας, με αρκετούς μάλιστα να ζητούν ακόμα και τη σύλληψή της. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών να μετατραπεί η Φλωρεντία σε Ντίσνεϊλαντ», ανέφερε ένας χρήστης.
Το άγαλμα του ρωμαϊκού θεού Βάκχου βρίσκεται σε ένα βάθρο σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη διάσημη γέφυρα Ponte Vecchio και είναι ένα σύγχρονο αντίγραφο του έργου του 16ου αιώνα του γλύπτη Giambologna. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο κοντινό μουσείο Bargello.
Η Patrizia Asproni, πρόεδρος της Confcultura, μιας ένωσης που προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτές οι «επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις αγένειας και βαρβαρότητας» λαμβάνουν χώρα «επειδή ο καθένας αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ατιμώρητος».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η κ. Asproni ζήτησε την εφαρμογή του «μοντέλου της Σιγκαπούρης» με «αυστηρούς ελέγχους, πρόστιμα και μηδενική ανοχή», αναφέρει το ΒΒC.
Η Antonella Rinaldi, επόπτρια αρχαιολογίας και καλών τεχνών της Φλωρεντίας, δήλωσε: «Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, αλλά πρέπει να σέβονται τα έργα τέχνης μας, είτε πρόκειται για αυθεντικά είτε για αντίγραφα». «Αν και αμφιβάλλω αν αυτή η κυρία -την οποία καταδικάζω- γνωρίζει καν τη διαφορά», πρόσθεσε.
Η Φλωρεντία είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Το 2023, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη -που έχει πληθυσμό μόλις 382.000 κατοίκους- μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Οι κάτοικοι βρίσκονται εδώ και καιρό αντιμέτωποι με την τεράστια εισροή τουριστών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το φαινόμενο του «υπερτουρισμού» έχει ωθήσει αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται τους τουρίστες.
Τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης δεσμεύτηκε να εξαλείψει τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στην πόλη εντός πέντε ετών, ενώ αρκετά hotspots – όπως η Βενετία ή το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας – έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ημερήσιες χρεώσεις για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών.