Στις Φιλιππίνες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 32 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, αφότου έφαγαν το κρέας μίας θαλάσσιας χελώνας, η οποία ανήκει σε είδος απειλούμενο προς εξαφάνιση.
Δεκάδες μέλη της φυλής Teduray, όπως λέγονται οι ιθαγενείς στο Mindinao, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων, παρουσίασαν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και κοιλιακούς σπασμούς, λίγο αφού κατανάλωσαν το πιάτο την περασμένη εβδομάδα.
Παρότι το κυνήγι θαλάσσιων χελωνών απαγορεύεται από τους νόμους της χώρας, τα συγκεκριμένα ζώα συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση για ένα ορισμένο παραδοσιακό έδεσμα σε κάποιες κοινότητες.
Ωστόσο, οι χελώνες, ακόμη και αυτές που φαίνονται υγιείς, συχνά τρώνε μολυσμένα φύκια, τα οποία είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν μαγειρεύονται.
Κάποια από τα σκυλιά, τις γάτες και τα κοτόπουλα που είχαν τραφεί με την ίδια θαλάσσια χελώνα πέθαναν επίσης, δήλωσε στο BBC η Ιρίν Ντίλο, τοπική αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι οι αρχές διερευνούν την αιτία των θανάτων.
Η θαλάσσια χελώνα είχε μαγειρευτεί ως adobo, ένα δημοφιλές πιάτο των Φιλιππίνων που αποτελείται από κρέας και λαχανικά βραστά σε ξύδι και σάλτσα σόγιας.
Οι κάτοικοι του Ντάτου Μπλα Σινσουάτ, μιας παραθαλάσσιας πόλης γνωστής για τις λευκές, αμμώδεις παραλίες και τα καθαρά νερά της, παίρνουν συχνά την τροφή τους από τη θάλασσα.
«Ήταν ατυχές γιατί υπάρχουν τόσα άλλα θαλασσινά στο χωριό τους, αστακοί, ψάρια», δήλωσε η Ντίλο.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ οι τρεις νεκροί κηδεύτηκαν αμέσως, όπως προβλέπει η τοπική παράδοση.
Στον απόηχο του ατυχούς περιστατικού, ένας τοπικός σύμβουλος, ο Ντάτου Μοχάμαντ Σινσουάτ, ισχυρίστηκε ότι είχε παροτρύνει τους τοπικούς αξιωματούχους να επιβάλουν αυστηρά την απαγόρευση του κυνηγιού θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «αυτό το περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης δε θα επαναληφθεί ποτέ».
Στη νησιωτική χώρα της Ασίας, τα περισσότερα είδη θαλάσσιων χελωνών έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση και είναι παράνομο κανείς να συλλέγει, να βλάπτει ή να σκοτώνει οποιαδήποτε από αυτές.
Όμως αυτό δεν έχει σταματήσει το κυνήγι τους, είτε για τη σάρκα τους, είτε για τα αυγά τους, τα οποία κάποιες κουλτούρες θεωρούν ότι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η κατανάλωση μίας χελώνας είχε ολέθριες συνέπειες στις Φιλιππίνες.
Το 2013, 68 άνθρωποι στην επαρχία Eastern Samar της χώρας αρρώστησαν και τέσσερις από αυτούς πέθαναν, αφότου έφαγαν μία θαλάσσια χελώνα που είχε βρεθεί κοντά στο χωριό τους.
Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από BBC)