“Φυλακισμένοι στην ίδια μας την πόλη”: Εξοργισμένοι οι Παριζιάνοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορούν να μετακινηθούν

Ο πλανήτης όλος έχει στραμμένη την προσοχή του στο Παρίσι, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες έκαναν (άτυπη) εκκίνηση. Χιλιάδες κόσμου, κάθε εθνικότητας, έχει επισκεφθεί τη γαλλική πρωτεύουσα για να απολαύσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ωστόσο, την ίδια ώρα οι Παριζιάνοι, όχι μόνο δεν πανηγυρίζουν, αλλά φωνάζουν πως είναι “φυλακισμένοι” μέσα στην ίδια τους την πόλη.

Χαρακτηριστικά το Politico- προκειμένου να αποδώσει πλήρως την εικόνα που επικρατεί- αναφέρει πως οι κάτοικοι του Παρισιού έχουν πάρει ήδη το “χρυσό μετάλλιο της γκρίνιας”. Γκρινιάζουν, γιατί επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ η πόλη τους έχει αλλάξει όψη καθώς περισσότερες από 44.000 μεταλλικές μπάρες τοποθετήθηκαν από το Λούβρο μέχρι την Île-Saint-Louis ενόψει της τελετής έναρξης των Αγώνων την Παρασκευή προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση.

Οι γαλλικές αρχές, έχοντας κατά νου την οδυνηρή πρόσφατη ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, αλλά και τις απειλές που έχουν εξαπολυθεί, έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προστατεύσουν τα εκατομμύρια των τουριστών και των αθλητών που θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτεί μεγάλη οργάνωση και αυτό προϋποθέτει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολλούς περιορισμούς που φαίνεται πως ενοχλούν τους Παριζιάνους. Ειδικότερα, μεγάλοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί και κάποιες λωρίδες κυκλοφορίας στους δρόμους προορίζονται αποκλειστικά για χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι περιορισμοί θα είναι ακόμα πιο αυστηροί πριν από την τελετή έναρξης της Παρασκευής και την πρώτη παρέλαση σκαφών στον Σηκουάνα, όπου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα. Ανάλογοι περιορισμοί είχαν να εφαρμοστούν στη Γαλλία περίπου τρεις αιώνες και συγκεκριμένα από το πάρτι της κόρης του Λουδοβίκου XV.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας που είχε ποτέ οποιαδήποτε χώρα να αντιμετωπίσει σε καιρό ειρήνης”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα έχουν κλείσει. Οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση στο κέντρο του Παρισιού. Έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή κοντά στον ποταμό που περιλαμβάνει τον Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ και η πρόσβαση σε αυτήν είναι δυνατή μόνο με την επίδειξη ενός ειδικού κωδικού QR που χορηγείται στους κατοίκους, σε όσους εργάζονται εκεί ή σε όσους έχουν κάνει εκ των προτέρων κράτηση για πρόσβαση σε μουσεία και εστιατόρια. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι έλαβε περισσότερα από 200.000 αιτήματα για πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του.

Εκατοντάδες χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Περίπου 30.000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους του Παρισιού κάθε μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ημέρα της τελετής έναρξης, 45.000 αστυνομικοί μαζί με 10.000 στρατιώτες θα “οργώνουν” την πόλη.

Παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ενημερώσει τους ντόπιους για το κλείσιμο των δρόμων εγκαίρως, οι Παριζιάνοι παραμένουν έξαλλοι για τις αλλαγές που έχουν προκύψει στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

“Είναι πια αδύνατο να μετακινηθεί κανείς στο κέντρο της πόλης”, είπε ένας κάτοικος του Παρισιού που μετακινείται με το ηλεκτρικό του ποδήλατο δίπλα στη διάσημη Rue de Rivoli, ακριβώς δίπλα στις μπάρες που μπλοκάρουν τον άδειο ποδηλατόδρομο.

 

Ο Αντουάν, ένας άλλος ποδηλάτης, ήταν εξοργισμένος επειδή δεν κατάφερε να πείσει τους αστυνομικούς να τον αφήσουν να περάσει ένα σημείο ελέγχου. Είπε ότι ο κωδικός QR που είχε επιδείξει δεν ήταν ο σωστός για να διασχίσει τον Σηκουάνα.

Απώλεια έως και 60% του τζίρου σε εστιατόρια και ξενοδοχεία

Οι μεταλλικές μπάρες φαίνεται ότι δημιουργούν προβλήματα και σε καταστήματα και εστιατόρια: “Το Παρίσι είναι άδειο”, δήλωσε ο διευθυντής ενός βιβλιοπωλείου κοντά στο Palais Royal.

Η UMIH, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, δήλωσε ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες στις “αποκλεισμένες” περιοχές χάνουν έως και το 60% του τζίρου τους. Οι γαλλικές αρχές υποσχέθηκαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτών των απωλειών αλλά οι αιτήσεις αποζημίωσης θα εξεταστούν αργότερα από ειδική επιτροπή.

Ο Αμπντελκαμπέρ, ένας οδηγός ταξί που σταθμεύει λίγα μέτρα μακριά από την γκρίζα ζώνη, δήλωσε ότι έχασε περισσότερο από το ήμισυ των συνήθων εσόδων του. “Είναι ανυπόφορο, νιώθουμε σαν φυλακισμένοι”, είπε. “Όλα έχουν οργανωθεί πολύ άσχημα” πρόσθεσε έξαλλος.

Οι τουρίστες απολαμβάνουν το Παρίσι

Για τους τουρίστες, είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο Νταν, η Έιμι και η κόρη τους Κλόε ταξίδεψαν από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια για να επισκεφθούν το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πρόσβαση στην γκρίζα ζώνη, καθώς δεν γνώριζαν ότι χρειάζονταν κωδικό QR, η οικογένεια βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

“Δεν απογοητευτήκαμε, είναι μια σπουδαία εμπειρία και εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο καλοί είναι οι άνθρωποι. Πρέπει να είσαι έτοιμος για κάποια ταλαιπωρία, είναι δεδομένο για μια εκδήλωση όπως αυτή”, δήλωσε η Κλόε. “Και το φαγητό είναι πραγματικά υπέροχο!”.

Πηγή: thetoc.gr